Stockholmarna ligger femma på glasstoppen

Emmie Sederlin och Richard Widén är två av Stockholms glasssälskare. Här är det citronsorbet, cocos och smörkola som gäller.
Emmie Sederlin och Richard Widén är två av Stockholms glasssälskare. Här är det citronsorbet, cocos och smörkola som gäller.
Nu inleds högsäsongen för glassätandet.

Stockholmarna hamnar på femte plats i Sverige, enligt en undersökning.

– Citronsorbet är min favorit, den åt jag ofta som barn, säger Emmie Sederlin.

Vi svenskar är ett glassätande folk.

Enligt Jordbruksverket åt svenskarna år 2013 runt tio liter glass per person. Det var i stort sett lika mycket som 2012 och 2011.

Exakt hur mycket vi åt under förra året blir klart först i början av december i år men Stockholm hamnar på en femte plats i tabellen över var det slukades mest glass. Toppade listan gjorde smålänningarna – enligt en undersökning om svenskarnas glassvanor som mejeriföretaget Arla har gjort.

Enligt undersökningen svarade 72 procent av stockholmarna att de mumsade glass minst en gång i veckan.

12,8 procent uppger att de äter glass fyra gånger i veckan eller ­oftare. Procentuellt sett äter män något mer än kvinnor.

Nästan hälften anger att de helst intar glassen hemma och att kulor lockar mer än mjukglass, enligt Arlas ­undersökning.

Kulglassen var onekligen populär när Lokaltidningen Mitt i tog tempen på glassälskare en vacker eftermiddag i centrala Stockholm.

Emmie Sederlin och Richard Widén, 28 respektive 32 år, njöt av stunden med sina favoriter.

– För mig är det bara kulglass med citronsorbet och, just nu, ­kokos som gäller. Citronsorbet, som jag åt ofta som barn, är själva grunden, sedan kan man bygga på med andra sorter, säger Emmie Sederlin som bor vid Nytorget på Södermalm.

Richard Widén slår gärna ett slag för kokos och smörkola som han också äter som kulglass.

– Den här äter jag rätt ofta, det kan bli två till tre gånger i månaden. Varför den är så god? Jag är svag för kokos och kola så det uppstår ett visst behov, säger Richard Widén, som är servitör och bor vid Hornstull.

Runt omkring dem njuter unga och medelålders av sina favoriter, kul- eller mjukglass och vanlig pinnglass, som så många andra gör i länet.

Vanilj, choklad och pekannöt toppar listan över svenskarnas ­favoriter.

Mindre populära smaker är melon, polka och päron. Många ­yngre gillar att toppa med någon sås medan 56–80-åringar föredrar glassen som den är.

Vilken är din favoritglass just nu?

Bengt Wenman, 55, 
IT-konsult, ­Södermalm:

– Jag är svag för lakrits så det blir ofta hallonlakrits. Jag brukar välja kulglass för den är fast och bra i sin form. Det brukar bli någon glass i veckan.
Nikoleta Kounis, 28, 
studerande, Sundbyberg:

– Jag gillar Magnum Choklad, för att den är så len och fin och är mättande. Det gäller bara att inte äta den för ofta även när vädret är fint.
Marie Telenius, 50, konsult, Bagarmossen:

– Nu är jag inne i en hasselnötsfas. Den glassen har en mjuk och len smak och känns balanserad. Den här årstiden äter jag glass ungefär en gång i veckan.
Mikael Berglund, 24, 
drifttekniker, Sundbyberg:

– Magnum white. Annars brukar jag äta GB Sandwich. Den smakar bra med vanilj och inte alltför mörk choklad och ligger bra i handen.