ANNONS

Stockholmarna om möjlig lösning på Palmemordet

Palmemordet: Stockholmarna tycker till
Monica Mortimer, Marcus Molin och Christina Säflund Olsson har helt olika syn på nyheten om att Palmemordet kan vara nära en lösning.
På tisdagen kom uppgiften om att Palmemordet kan vara nära en lösning. Om fem månader kommer åklagare Krister Petersson meddela att man antingen väcker åtal eller lägger ner utredningen.
Nyheten väcker spridda känslor hos stockholmarna som Mitt i pratat med.
ANNONS

Det har gått 34 år sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds. Men snart kan Sveriges största mordgåta få en lösning.

Vi frågade stockholmare på Olof Palmes gata hur de ser på nyheten om att Palmemordet kan vara nära en lösning och vad de tror att lösningen kan vara.

Palmemordet: Monica Mortimer

Foto: Sara Frisk

Monica Mortimer är 73 år gammal och bor på Kungsholmen. Hon tror att åklagarens uppgifter ”bara är rena spekulationer”.

– Jag hörde precis nyheten och tror inte alls på det. Man får ju se, men det lät väldigt oklart och osäkert huruvida det faktiskt får en lösning, vad jag kunde utläsa. Det har gått så många år nu så jag tror inte att man kommer att kunna lösa fallet.

– Jag vet inte vad jag tror hände, det enda jag minns från den dagen var att jag gick på Drottninggatan och sedan fick höra om mordet, säger hon.

Palmemordet: Marcus Molin

Foto: Sara Frisk

Marcus Molin är 29 år gammal och bor på Olof Palmes gata. Han hade inte hört nyheten när Mitt i träffar honom men tycker att den blir påtaglig eftersom han bor på gatan där det hände.

ANNONS

– Nej, jag har inte hört nyheten. Men oj, det känns starkt att höra. Det känns så nära mig trots att det var länge sedan eftersom jag bor på gatan där det hände. Jag är inte tillräckligt påläst för att kunna uttala mig om vad lösningen skulle kunna vara, säger han.

Palmemordet: Christina Säflund Olsson

Foto: Sara Frisk

Christina Säflund Olsson är 53 år gammal och bor i Österskär. Hon tror att det skulle betyda mycket för stockholmarna om Palmemordet fick ett avslut.

– Jag såg nyheten precis och tycker att det vore fantastiskt om den här historien kan få ett slut. Det är ett sår för oss alla att denna historia inte fått en punkt. Nyheten är otroligt hoppfull, det har ju varit så många turer kring det här. De har antagligen någonting att komma med eftersom de börjar ringa i klockorna redan fem månader innan det är tal om en eventuell lösning, säger hon.

Förbipasserande man

En förbipasserande man som säger sig ha läst på mycket om fallet vill också gärna svara men vara anonym.

– Det låter helt otroligt att Palmemordet skulle kunna få en lösning. I mina öron låter det som ren desperation. Jag är fortfarande övertygad om att det var Christer Pettersson som gjorde det baserat på bland annat hans erkännande till Gert Fylking och att han hade en kriminell personlighet. Jag tvivlar starkt på att man ska ha hittat en lösning nu, säger mannen.

Fakta

Heta spår i Palmeutredningen

Victor Gunnarsson

Efter bara några dagar fick Palmemordet sin första misstänkta gärningsman, Victor Gunnarsson, en högerextrem Palmekritiker från södra Sverige.

Polisspåret

Spåret gick ut på att det skulle ha varit en sammansvärjning av ett flertal poliser i Stockholm som skulle varit delaktiga i mordet.

Kurdspåret

Det första centrala spåret i utredningen var Kurdspåret – ett spår som slutade med flera högt uppsatta regeringsmedlemmars avgång.

Christer Pettersson

För vissa är han mördaren som kom undan. För andra är han en tacksam syndabock för en mordutredning på jakt efter en utväg.

Sydafrika-spåret

Spåret går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som mördade Palme på grund av han internationellt uppmärksammade kamp mot landets apartheidregim.

Skandiamannen

Tidningen Filter pekar ut en man som varit vittne men ändrat vittnesmål flera gånger vartefter han fått reda på vad andra vittnen sagt. Han ska även ha ljugit om vad han gjorde på mordplatsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.