Stockholmarna rasar över höjda SL-priser

Nyheten om att både SL-kortet och enkelbiljetterna blir dyrare nästa år slog ner som en bomb hos stockholmarna i måndags.

Här är några av stockholmarnas ilska, undringar och åsikter från Mitt i Stockholms olika Facebooksidor.

Mitti.se kunde i måndags som första nyhetssajt rapportera att SL vid årsskiftet höjer priserna, både på månadskortet och enkelbiljetten. Resultatet blir ett 40 kronor dyrare månadskort 2017 och sedan en gradvis höjning till totalt 885 kronor 2019.

Enkelbiljetterna höjs till 30 kronor styck för vuxna och 20 för barn. Men samtidigt tas zonindelningen bort. Det innebär att de som åker långa sträckor på enkelbiljett tjänar på det men att de som bara åker någon station blir lite fattigare.

Sedan artikeln publicerades i måndags har debatten rasat på Mitt i Stockholms olika Facebooksidor. De flesta är upprörda och besvikna:

”Anställ då fler som tar alla jäkla plankare. Jag betalar hellre för kontrollanter än hipsters som är för snåla.”

”Jag tycker det är tillräckligt dyrt redan”

”Fy fan ”

”Det blir att få uteslutande vara i sin hemort och endast besöka platser som det går att ta sig till fots, sjukhusbesök glöm det”

”Vad sägs om att faktiskt fråga befolkningen vad vi tycker?”

”Om man bygger världens dyraste sjukhus så måste ju pengarna tas nånstans ifrån.”

”Kommer alla ha råd att åka kollektivtrafik idag och framöver? Vad händer med dom som inte har råd o åka kollektivtrafik framöver? Kommer dom att bli isolerade?”

”Se först till att pendeltågstrafiken fungerar innan ni höjer priset.”

”Hur är detta möjligt med tanke på hur usla de är. Förseningar, inställda tåg, vagnbrist, konduktörsbrist, lövhalka, frusna ledningar, banarbeten mm. Borde sänka istället.”

En del, särskilt de som bor längre från city, är dock glada över att zonindelningen försvinner.

”Zongränserna försvinner och enhetstaxa införs, oavsett vart man åker kostar det 30 kr, det är bra!”

”Bra: att Zonsystemet försvinner! Dåligt: att SL-kortet höjs!”

”Om zon-systemet försvinner betalar man alltså 30:- istället för över 70:- för en resa från Stockholm till ytterkanterna. Kan inte klagas på. Men att höja månadskortet när det införs skatt på skatt för att kunna använda bilen är ju bara löjligt.”

”Underbart att zonsystemet försvinner.”