Stockholmarna avråds elda – valborgsbrasor kan ställas in

brand brandsläckare brandman
Just nu är det stor risk för bränder i länet.
Det är redan väldigt torrt i skog och mark och räddningstjänsten avråder från att elda, men ännu gäller inget förbud. Det kan dock innebära att brasor i samband med valborg nästa vecka ställs in.
– Fortsätter det vara så här torrt måste vi avråda, säger Martin Sköld vid Storstockholms brandförsvar.

Redan nu är det torrt i skog och mark. Värmen gör att fjolårsgräset torkar ut och det räcker med en liten gnista när solen ligger på för att en elden ska ta fart. Även gnistor från grill och verktyg eller maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

SMHI har sedan en dryg vecka tillbaka påtalat stor risk för gräsbränder och sedan ett par dygn även att det är risk för skogsbränder.

Störst fara för skogsbränder är det i öppen och gles natur, som till exempel på kalhyggen, och risken gäller i hela länet utom vid Roslagskusten.

Eldning avråds

I och med SMHI:s prognoser avråder Räddningstjänsten från att elda i hela länet.

Det innebär att man inte ska elda trädgårdsavfall eller ris, utan istället köra det till återvinningen, och vill man grilla ute i naturen bör det endast ske vid särskilda grillplatser.

Majbrasor kan ställas in

Nästa vecka är det valborgsmässoafton och över 80 majbrasor planeras hållas runt om i länet. Men som det är nu skulle det vara för riskfyllt att tända eldarna.

– Om väderläget håller i sig och eldningsavrådan ligger kvar kommer vi gå ut och avråda att tända valborgsmässoeldar. Vid en valborgseld flyger det gnistor och fortsätter det vara så här torrt måste vi avråda, säger Martin Sköld, operativ chef vid Storstockholms brandförsvar.

Prognosen kan ändras

Prognosen väntas dock ändras och brandrisken minska innan det är dags. Men det är för tidigt att ge ett besked om det blir några valborgeldar eller inte.

– Brandriskprognosen ser ut att kulminera under torsdag och sedan dala framåt helgen och nästa vecka. Men vi kan inte säga något definitivt som det ser ut nu.

Är det ovanligt torrt för att vara den här tiden på året? 

– Ja det är ungefär en månad tidigare än förra året. Då var det i mitten på maj vi hade de här värdena, så det är tidigare i år, säger Martin Sköld, operativ chef vid Storstockholms brandförsvar.

Fakta

Viktigt att tänka på om du eldar

  • Släckutrustning – ha till exempel vattenslang, hink, strålkanna och lövräfsa till hands.
  • Håll koll på elden hela tiden.
  • Du ansvarar själv för säkerheten när du eldar.

Viktig information

  • Ring alltid 112 i akuta nödsituationer.
  • Ring Storstockholms brandförsvars automatiska telefonsvarare 08-454 83 39 för att ta reda på vad som gäller den dag och plats när du ska elda eller grilla.
Källa: Storstockholms brandförsvar