De var stockholmarnas favoritpizzor 2017

pizzatoppen sthlm
Capricciosa är stockholmarnas favoritpizzza under 2017.
Pizzeria Söder på Björngårdsgatan kommer att ha fullt upp på nyårsdagen.
Pizzeria Söder på Björngårdsgatan kommer att ha fullt upp på nyårsdagen.
Emre Kayhan är förberedd: "Vi planerar för 500 pizzor bara på nyårsdagen."
Emre Kayhan är förberedd: "Vi planerar för 500 pizzor bara på nyårsdagen."
Kadir Kaya: "Nyårsdagen är mycket stressig och jättetrevlig! Det är den stora pizzadagen".
Kadir Kaya: "Nyårsdagen är mycket stressig och jättetrevlig! Det är den stora pizzadagen".
Det är klassikerna som ligger i topp när stockholmarna ska äta pizza. Det visar statistik för 2017.
Men vilken pizza är egentligen nummer ett?

Pizza-statistiken för 2017 är här.

I topp på listan över stockholmarnas mest beställda pizzor för året ligger Capricciosan, tätt följt av Vesuvio och Kebabpizzan.

Undersökningen är gjort av snabbmatsförmedlaren Onlinepizza och siffrorna är baserade på all försäljning som gått via just Onlinepizza under året.

Och även om det är klassikerna som placerar sig högst bland originalpizzorna på menyn är det den egenmodifierade pizzan som i särklass beställs oftast. Alltså den typ där ingredienserna plockas ihop efter kundens eget tycke och smak.

Tre gånger så många beställningar på nyårsdagen

Undersökningen släpps inför den kommande nyårshelgen och nyårsdagen, som är den dag på året då stockholmarna äter mest pizza.

En tradition som – enligt Onlinepizza – gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag.

– Traditionen med pizza på nyårsdagen är för många lika viktig som julskinka på julbordet och fyrverkerier på nyårsafton. Högst tryck är det mellan 13.00 och 19.00, då blir det riktigt svettigt för alla pizzabagare, säger Daniel Strömberg, vd för Onlinepizza.

Och stans alla pizzerior förbereder sig nu på den stora pizzadagen,

– Vi planerar för 500 pizzor bara på nyårsdagen. Vi förebereder oss i två dagar innan det smäller till. Först är det lugnt, men vid sju på kvällen är det full rush, säger Emre Kayhan på Pizzeria Söder på Björngårdsgatan.

För honom och de andra på pizzerian blir själva nyårsfirandet lugnt.

– Vi går och lägger oss tidigt. Man vill vara pigg och glad när kunderna kommer.

Emre Kayhan på Pizzeria Söder på Björngårdsgatan. Foto: Åsa Sommarström.

Gänget som ska göra det på nyårsdagen: Rasulov, Hanit, Kadir och Emre. Foto: Åsa Sommarström.

Sverige-ettan

Populäraste originalpizzan i år i hela landet är Vesuvio, medan fjolårets vinnare – Kebabpizzan får nöja sig med en andraplats i år. Bronspengen kniper Hawaii.

Även nationellt är den egenkomponerade pizzan mest beställd.

På Pizzeria Söder ser det däremot annorlunda ut.

– Kebabpizza, Azteka och Oxfilépizza går bäst på nyårsdagen. Det är riktiga bakispizzor, säger Kadir Kaya.

Kadir Kayha, Pizzeria Söder på Björngårdsgatan. Foto: Åsa Sommarström.

Nedan kan du se hela topplistan för Stockholm och riket.

Fakta

Pizzatoppen i Stockholm:

  1. Egenmodifierad – 38.6 procent
  2. Capricciosa – 3.98 procent
  3. Vesuvio – 3.63 procent
  4. Kebabpizza – 3.06 procent
  5. Calzone – 2.29 procent
  6. Hawaii – 2.14 procent
  7. Margherita – 1.47 procent
  8. Bacon Burger Meal 150 g – 1.28 procent
  9. Maxi Big Meal 150 g – 1.16 procent
  10. Funghi – 0.67 procent
Källa: Onlinepizza.
Fakta

Och för hela Sverige:

  1. Egenmodifierad – 47.17 procent
  2. Vesuvio – 4.94 procent
  3. Kebabpizza – 3.73 procent
  4. Hawaii – 3.45 procent
  5. Capricciosa – 3.31 procent
  6. Calzone – 2.77 procent
  7. Margherita – 1.28 procent
  8. Bussola – 0.56 procent
  9. Quattro Stagioni – 0.5 procent
  10. Mexicana – 0.47 procent
Källa: Onlinepizza