ANNONS

Barkarby huvudalternativ för OS-by

vinter-os-i-stockholm
SOK:s ansökan för att arrangera vinter-OS i Stockholm 2026 är nu officiell.
Stockholms/SOK:s officiella ansökan att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 har lämnats till Internationella Olympiska Kommittén. Enligt anmälan är Barkarby huvudalternativet för OS-byn och skridskor.
ANNONS

Under fredagen har SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) lämnat in den officiella ansökan till IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om att Stockholm och Åre ska få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Ansökan har namnet ”Stockholm Åre 2026”.

Det är i Stockholmsregionen som många grenar kommer att avgöras. De flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun, och kälksport i Sigulda i Lettland.

Grustaget huvudidén för skidstadion

SOK:s huvudalternativ för en skidstadion i ett gammalt grustag i Tullinge i Botkyrka berättar Johan Strid på Sveriges Paralympiska förbund som stod redo att svara på frågor efter att ansökningen tillkännagjorts tillsammans med andra representanter på SOK.

– Vårt huvudalternativ är Hamra i Botkyrka. Ett kännetecken för det nya sättet att genomföra ett OS och Paralympics är hållbarhet. Det här är ett gammalt grustag som ändå ska återställas. Att få fram en anläggning för skidåkning och även andra sporter sommartid som kan användas till vardagsträning även efter OS. Det vore ett fantastiskt arv efter ett OS, säger Johan Stridh.

OS-by i Barkarbystaden

Huvudalternativet för OS-byn är Barkarby.

– Här ska det byggas bostadshus och skulle vi kunna hyra under de här veckorna. Nybyggnationer i Barkarbystaden har störst möjlighet att kunna tajmas in för OS 2026. Men återigen byggs inte de här bostäderna för OS utan för att Stockholmarna ska få bostäder, säger Johan Strid.

ANNONS

Skridskoarena i Barkarby

Även när det gäller en skridskooval är det Barkarby som är huvudalternativet.

– Även här ska den byggas för kunna användas för motionsidrotten. Vi tittar på en arena i Norge där man kan ha curling i mitten, liksom hockey. Och på sommaren kan man ta bort isen och basketplaner och annat, säger Johan Strid.

SOK tänker inte bygga

OS eller Paralympics-organisationerna tänker dock inte stå för byggnationerna av en skidstadion eller en skridskoarena.

– Inga andra byggnationer behövs för OS. Vi bygger inte utan tänker hyra, men vi kan bidra till att de här anläggningarna för vardagsmotion blir byggda, säger Johan Strid.

Vem skulle i så fall bygga en skidstadion i Botkyrka?

– Vi tittar på flera olika alternativ. Men vår huvudtanke är det offentliga aktörer som kommunen. Men vi är väldigt öppna för olika former.

Landshövdingen är positiv

Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, ser fram emot ett OS.

– Att få möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics betyder mycket för Stockholm och stockholmarna, säger han till hemsidan stockholm2026.se. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad.

Stockholms stad: Skattebetalarna belastas inte

Stockholms stads grönblåa politiska majoritet lämnar i ett pressmeddelande kommentar till OS-ansökan. Där står bland annat följande:

”Vi ser i grunden positivt på stora internationella evenemang som berikar Stockholm som upplevelse- och besöksstad, men Stockholm kommer inte att avsätta några ekonomiska eller personella resurser”.

”Däremot ställer vi oss välkomnande till att, om sådana spel arrangeras, upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i spelen. Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare”.

Det slutliga beskedet om det blir Stockholm eller enda medtävlaren Milano/Cortina som får tummen upp lämnar IOK vid ett möte i Lausanne under midsommarhelgen i år.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.