ANNONS

Stockholms barn är sämst på att simma

Var fjärde stockholmare mellan 4 och 17 år är inte simkunnig.

Det gör Stockholms barn till Sveriges sämsta simmare.
ANNONS

Kan ditt barn simma? Den frågan lät Trygg Hansa föräldrar i hela landet svara på, och det visade sig att svaret varierar ordentligt beroende på var i landet personerna bor.

I Blekinge län uppger 5 procent av föräldrarna att deras barn inte kan simma. I Stockholm är den siffran hela 25 procent.

– Det är svårt att säga varför det är så. Vi har många barn och ungdomar här som är nyanlända till Sverige, vilket kan vara en anledning. Sverige är ett riktigt vattenland, trots temperaturen, men i många andra länder är det inte alls lika viktigt att lära sig simma, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholms stad.

I samband med att betygssystemet gjordes om år 2011 blev simkunnighet ett krav för att bli godkänd i idrott och hälsa. Sedan dess har utbildningsförvaltningen märkt att många av Stockholms elever inte kan simma de 200 meter som finns med i läroplanen. Därför har staden nu lagt två miljoner kronor på att erbjuda gratis simundervisning under sommaren till nästan 900 elever som inte klarade simkravet.

– Att kunna simma är en fråga om liv och död, så är det helt enkelt. Speciellt i en stad som Stockholm som är omgiven av vatten. Dessutom är det tråkigt att inte kunna simma. På somrarna vill nog de flesta barn bada och känna sig säkra när de springer på bryggan, säger Lotta Edholm.

Hon är heller inte ensam om att se simkunnighet som en viktig säkerhetsfråga. Svenska livräddningssällskapet menar att det finns ett direkt samband mellan simkunnighet och drunkningsolyckor, som det var fler av nu under juni månad än på 15 år.

– Det finns en väldigt tydlig koppling på så sätt att många drunkningsolyckor händer när simmaren överskattar sin förmåga. Man ger sig till exempel ut 200–300 meter över en sjö och tror att man ska klara av det, men i själva verket är det 10–15 år sedan man simmade 200 meter sist, ­säger Karin Brand, Livräddningssällskapets generalsekreterare.

Fakta

Satsar två miljoner på simskolor

För att bli godkänd i idrott och hälsa krävs bland annat att eleven kan simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim.

I år blev 875 elever i Stockholm underkända för att de inte klarade simkunnighetskraven.

Av de eleverna tackade cirka 400 ja till att gå i gratis simskola.

Stockholms stad har lagt två miljoner kronor på simsatsningen den här sommaren.

Källa: Svenska

livräddningssällskapet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.