Präst i Stockholms län ska ha tittat på barnporr under konfaresa

Barnporr. Ipad. Svenska kyrkan. Präst.
Bilden har ingeting med händelsen att göra.
På bussresan till och från konfirmationsresan tittade prästen på barnporr på sin surfplatta, enligt konfirmander.
Nu utreds prästen av Svenska kyrkan.

En präst, aktiv i en församling i Stockholms stift, utreds nu av Svenska kyrkan efter att hen ska ha kollat på barnporr under en konfirmationsresa. På bussen, både till och från lägret kollade prästen på porr på sin ipad, enligt konfirmander som smygfilmade prästen och slog larm till kyrkans personal.

– En i personalen som var med på lägret ringde upp mig och berättade det här. Då träffade jag honom akut och fick titta på en del av filmen, säger församlingens kyrkoherde till TT.

Kommer polisanmäla

Församlingen har nu startat en utredning och kyrkoherden har beordrat prästen att sjukskriva sig. Under tisdagen kommer församlingen dessutom göra en polisanmälan.

– Det är glasklart att vi kommer att anmäla. Allt ska fram på bordet. Vi har ett material som jag vill att polisen ska undersöka, säger kyrkoherden.

”Smärtsamt för oss alla”

Efter konfirmationsresan förra vecka har församlingens kyrkoherde kontaktat både domkapitlet, som utreder prästers lämplighet, och biskopen i stiftet.

– Det har varit väldigt kaotiskt. Det är smärtsamt för oss alla. Vi har jobbat väldigt hårt för att bygga upp konfirmandarbetet, som betyder väldigt mycket för ungdomarna, säger kyrkoherden.