ANNONS

Trots bostadsbrist – nybyggda lägenheter står tomma i Stockholm

Byggen i området vid Gustavsbergs hamn, området växer med 1700 nya bostäder,
Bygge i Gustavsberg på Värmdö.
Nybyggda bostäder gapar tomma – mitt under skriande bostadsbrist. Människor har inte råd och nu vill Länsstyrelsen se en omfattande utredning för att lösa Stockholms växande bostadsproblem.
– Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston på Länsstyrelsen.
ANNONS

Stockholms läns bostadsmarknad har gått från dålig – till värre. Det menar Länsstyrelsen i sin senaste rapport.

Byggarbetsplatserna har gått på högvarv och 70 000 bostäder har tillkommit de senaste fyra åren.

Men det finns ett problem.

Många bostäder är nämligen alldeles för dyra att flytta in i. Resultatet blir att många lägenheter står tomma samtidigt som det råder bostadsbrist i Stockholm.

– Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare och en av författarna till Länsstyrelsens nya rapport om Stockholms bostadsmarknad.

Enbart bostadsbyggande inte är lösningen på en fungerande bostadsförsörjning

Henrik Weston, Länsstyrelsen

Vill inte köpa bostäder på ritning

Nu har byggtakten dessutom bromsat in. 10 000 bostäder uppskattas påbörjas i år. Människor är helt enkelt inte beredda att köpa en bostad på en ritning och att finansiera ett köp har blivit allt svårare.

Samtidigt som antalet inflyttningsklara bostäder är rekordmånga uppger alla länets kommuner att de har brist på bostäder. Den främsta orsaken är hårda lönevillkor för privatpersoner.

– Det rimmar illa och är ett bevis på att enbart bostadsbyggande inte är lösningen på en fungerande bostadsförsörjning, säger Henrik Weston.

ANNONS

Folk flyttar från Stockholm

Det blir allt svårare för människor att få en bostad i Stockholm. Samtidigt blir vi 3000 fler Stockholmare – i månaden.

Men någonting håller på att hända även här. För första gången på länge väljer fler att flytta från Stockholm till andra städer i Sverige. Bostadsproblemet pekas ut som en orsak. Regionen riskerar att tappa sin attraktivitet, menar Länsstyrelsen.

Det kan i sin tur leda till att företag väljer att etablera sig någon annanstans.

Fakta

Så löser andra länder bostadsfrågan

I flera andra länder i Europa erbjuder man subventionerade bostäder till människor med lägre inkomster.

Ofta finns ett tak för hur mycket man får tjäna för att bo i dessa bostäder, men taket är så pass högt att många medelinkomsttagare platsar.

I Nederländerna får 45 procent av hushållen söka bostäder inom den sociala sektorn. I Frankrike två tredjedelar och i Österrike får 80 procent av hushållen söka. Genom att så många får söka minskar stigmat av att bo i subventionerade bostäder, skriver Länsstyrelsen i sin rapport.

I Nederländerna anses subventionerade bostäder inte som en lågstatuslösning för fattiga. Utan snarare som en integrerad del av bostadsmarknaden.

Källa: Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2019

Inte bara hemlösa ska få hjälp

Men hur ska man knäcka den här nöten då? Länsstyrelsen råder att man nu måste hitta en svensk modell som innebär att alla, oavsett inkomst, ska ha någonstans att bo.

Det är inte bara akut hemlösa som ska få hjälp, även äldre, ensamstående föräldrar och unga personer bör få hjälp på något sätt.

 Rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid

Henrik Weston, Länsstyrelsen

– Vår bedömning är att det bör göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning. En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla.

På kort sikt bör kommunernas kösystem reformeras.

– Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston.

ANNONS