Stockholms hjärtvård i topp i ny rankning

Den akuta hjärtvården vid Karolinska får toppbetyg, liksom vid Danderyd och S:t Göran.
Den akuta hjärtvården vid Karolinska får toppbetyg, liksom vid Danderyd och S:t Göran.
Karolinska universitetssjukhuset klarar inte vårdgarantin för sina hjärtpatienter.
Men de som drabbas av hjärtinfarkt och får akut vård ska vara glada att de befinner sig i Stockholm. Här är vården bäst, enligt registret Swedeheart.

Förra året flyttade Karolinska universitetssjukhusets hjärtkirurgi in i Nya Karolinska, NKS, i Solna. Och där är kön till operationer är lång, de klarar inte att uppfylla vårdgarantin. Totalt står 237 patienter i kö, och 89 av dem har väntat mer än 90 dagar.

Men de patienter som drabbas av hjärtinfarkt och får akut vård kan vara glada att de befinner sig i Stockholm. Det visar kvalitetsregistret Swedehearts årliga undersökning, som presenteras lägligt på Alla hjärtans dag.

Stockholmsjukhus i topp

Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus ligger i topp med tio av elva ”poäng”.

Swedeheart undersöker 11 parametrar, till exempel om sjukhuset gör kranskärlsröntgen vid en liten hjärtinfarkt, om behandling med blodförtunnande medicin sätts in och om man öppnat kranskärl inom rekommenderad tid.

På Södersjukhuset och Huddinge sjukhus kommer man upp i nio av elva ”poäng”.

Skickas till Norge

Men de som köar för operation har det tufft. För att beta av kön skickas numera patienter till andra sjukhus. Under 2017 opererades 78 patienter i andra landsting.

Operationsplatserna i Sverige räcker dock inte, utan nu skickas även patienter utomlands. Tre hjärtpatienter har redan opererats på en klinik i Oslo, och landstinget upphandlar nu ytterligare 80 operationer.

Rekommenderas

Men bland dem som fått sina operationer vid Karolinska är de flesta dock mycket nöjda.

Enligt sjukhusets egen enkät skulle 96,7 procent rekommendera Karolinska till andra patienter med liknande besvär.

 

Fakta

Färre hjärtmottagningar

✔️I dag finns sju mottagningar där hjärtpatienter får öppenvård.

✔️De finns vid Aleris specialistvård i Handen, Aleris specialistvård på Sabbatsberg, Stockholm Heart Center, Sophiahemmet (två mottagningar), Ersta sjukhus och Hjärt & kärlcentrum i Södertälje.

✔️ Avtalen med landstinget löper ut under 2018, och tre av vårdgivarna får nya avtal med fler patienter och ökade krav.

✔️ De tre blir Stockholm Heart Center på Kungsgatan, Aleris på Sabbatsberg och Aleris i Handen.

 

Källa: Landstinget