ANNONS

Stockholms hot om sökstopp till gymnasiet oroar Huddingeelever

Vanessa Jaju, Olcan Erdal, Hasan Korkmaz och Jara Murad går sista terminen i årskurs nio på Vistaskolan och i mitten av februari ska de söka till gymnasiet.
Vanessa Jaju, Olcan Erdal, Hasan Korkmaz och Jara Murad går sista terminen i årskurs nio på Vistaskolan och i mitten av februari ska de söka till gymnasiet.
Gymnasievalet kan begränsas för Huddinges ungdomar, om Stockholm stänger dörren för elever från andra kommuner.

– Tråkigt om det blir så. Det är viktigt att kunna välja den skolan som verkar bäst, säger Olcan Erdal på Vistaskolan.
ANNONS

Eleverna i årskurs nio håller just nu på med sina preliminära ansökningar till gymnasiet i höst.

Under de fem år som länets kommuner har samverkat fullt ut kring gymnasievalet har ungdomar i Huddinge kunnat söka till gymnasium i hela länet.

På Vistaskolan är det många elever som söker till de populära skolorna inne i stan.

– Det är vår framtid så det är viktigt att få välja skola och utbildning. Med Stockholm så nära finns det många möjligheter, säger niondeklassaren Jara Murad, som har Kungsholmens västra gymnasium som ett alternativ.

Men nu har den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stadshus tagit fram en rapport om att begränsa det fria gymnasievalet till de tre nationella programmen – naturvetenskap, samhällsvetenskap och ekonomi. Enligt rapporten är bara runt hälften av eleverna på just de programmen på många av Stockholms kommunala skolor från Stockholms kommun, och scenarion målas upp på hur det i stället skulle se ut om bara elever från Stockholm får söka dit.

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad, menar att rapporten bara är hypotetisk och att den ska göra de andra kommunerna i länet uppmärksamma på att Stockholm drar ett för tungt lass ekonomiskt, särskilt nu när antalet gymnasieplatser behöver byggas ut rejält.

– Vi vill visa vår situation. Trycket är för stort på innerstadsskolorna och vi måste få fram investeringspengar till att bygga kluster med gymnasieskolor utanför innerstaden, säger han.

Just nu går nästan 300 elever från Huddinge i Stockholms stads skolor på de berörda programmen, och nästan lika många Stockholmselever går de programmen i Huddinge.

Malin Danielsson (L), kommunalråd i Huddinge, är kritisk till rapporten och tycker inte att politiker ska sätta käppar i hjulen för de unga.

ANNONS

– Det är tråkigt att det över huvud taget har öppnats upp för det här. Jag vill inte beröva Huddinges unga eller unga från en annan kommun möjligheten att söka sig dit de vill.

Även bland niorna på Vistaskolan rör förslaget upp känslorna.

– När man lägger ner så mycket tid och energi på skolan så vill jag inte att det ska vara någon kommuns val var jag ska gå, jag vill att det ska vara mitt val, säger Vanessa Jaju.

Fakta

Östra real populärast

292 Huddingeelever går just nu i Stockholms stads skolor på de program som är berörda i rapporten. Här är de populäraste.

Östra real: 46.

Kärrtorps gymnasium: 43.

Kungsholmens gymnasium: 36.

Midsommarkransens gymnasium: 30.

Norra real: 30.

Källa: Huddinge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.