ANNONS

Så blev Daniel Helldén Stockholms mest kontroversiella politiker

Daniel Helldén politiker i Stockholm, Miljöpartiet. Fotad på Drottninggatans gågata.
Daniel Helldén fotograferad på Drottninggatans gågata på en elsparkcykel.
Alla stockholmare har en åsikt om Daniel Helldén (MP).
Trafikborgarrådet har på några år blivit stans mest kontroversiella politiker.
För Mitt i berättar han om vägen dit, pappan som dog för tidigt och att ha en egen hatgrupp på Facebook.
ANNONS

Solen skiner på Drottninggatan. Daniel Helldén anländer till intervjun på en elsparkcykel, en minut innan avtalad tid, klädd i blå linnekostym.

– Det tog tio minuter att åka hit från stadshuset, säger Daniel Helldén medan han parkerar cykeln.

Han har tillbringat några dagar i Sörmland tillsammans med sina kusiner. De har precis blivit färdiga med att flytta och bygga upp en timmerstuga, bit för bit. Daniel Helldén tycker om att lösa konkreta problem, som att snickra på fritiden.

Daniel Helldén politiker i Stockholm, Miljöpartiet. Fotad på Drottninggatans gågata.

Daniel Helldén anländer på en elsparkcykel. Foto: Stefan Källstigen

Älskad och hatad

Daniel Helldén valdes till oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad 2011 och utsågs till trafikborgarråd efter valet 2014. Fem år senare är 54-åringen ansiktet utåt för bilköer, cykelsatsningar, miljözoner och elsparkcyklar.  

Han är också stans mest kända politiker och väcker både hat och kärlek. 

Trafikborgarrådet har till och med fått en egen grupp på Facebook: ”Vi som kräver Daniel Helldéns avgång A.S.A.P.”

Pappan dog i cancer

Men vi återkommer till hatet, kändisskapet och elsparkcyklarna. Först ska vi backa bandet till slutet av 70-talet. Då gick Daniel Helldén i högstadiet på Lidingö. 

ANNONS

– Det var bra att växa upp på Lidingö. Nu för tiden ser man Lidingö som ett fint ställe med villor. Men då hade Aga fortfarande industri där, vilket gjorde att det fanns olika typer av folk. Vissa var ren arbetarklass och andra var företagare. Det blev en spännande dynamik, säger Daniel Helldén.

Vad arbetade dina föräldrar med?

– Pappa var chefsåklagare, men han dog i cancer när jag var sex år gammal. Jag var så liten när han försvann. Jag minns inte så mycket av honom.

– Mamma var affärsjurist, faktiskt Handelsbankens första kvinnliga bankdirektör. Hon har format mig mycket. Inte minst har hon uppfostrat mig till feminist. 

När blev du intresserad av politik?

– Jag var 14-15 år. Vår klass på högstadiet var ganska radikal, med Lidingömått mätt. Det var ju moderaterna och Muf som dominerade på ön, men i vår klass var det en blandning. Det fanns en kreativitet i det där som påverkade mig.

Daniel kliver in i partiet

Det dröjde innan Daniel Helldén blev partipolitiskt aktiv, trots att intresset fanns redan i tonåren. År 2000 var han 35 år gammal, bodde på en gård i Gnesta och doktorerade på Stockholms universitet.

– I Gnesta startade jag en miljögrupp. Vi lämnade in olika synpunkter till kommunen. Efter ett tag frågade Miljöpartiet i Gnesta om inte jag kunde ta en plats i miljö- och byggnämnden, eftersom jag då kunde ta frågorna direkt.

Daniel Helldén politiker i Stockholm, Miljöpartiet. Fotad i Spökparken

Daniel Helldén i Spökparken vid Drottninggatan. Foto: Stefan Källstigen

Egen hatgrupp på Facebook

Daniel Helldén tar av sig den blå linnekavajen. Han visar vägen in i stillsamma Spökparken vid Drottningatan, som han valt som plats att låta sig intervjuas på.

  Jag försöker alltid ta mig tid att förklara saker för lokalpressen. Alltså, mitt område, trafik, angår ju alla i staden. Då är det min skyldighet att förklara när frågor dyker upp.

Du menar att du har blivit en känd politiker för att du ofta syns i pressen?

– Så kan det vara. Jag tycker att det viktigt att politiker talar om vad de håller på med. En del av min politiska gärning är att få saker gjort och att visa det.

Du får ta emot en del hat. Blir du ledsen någon gång?

– Allt hat rinner inte av mig. Men jag får också höra positiva saker. Av människor på stan och via mejl. Utan det positiva hade det känts tungt.

Gruppen på Facebook, ”Vi som kräver Daniel Helldéns avgång A.S.A.P.”, du är alltså själv medlem?

– Ja, jag har faktiskt varit inne där och bemött en del av kritiken. Men jag hinner inte bemöta så mycket där nu på sommaren.

”Dödsolyckan i Helsingborg var tragisk”

På knappt ett år har elsparkcyklarna etablerat sig på Stockholms gator. Det finns flera bolag som erbjuder tjänsten och fordonet är en vattendelare. Daniel Helldén är en flitig användare och förespråkare.

– Det är ett helt nytt transportmedel som många samtidigt har börjat använda sig av. För att hitta ett nytt transportmedel av det här slaget får vi gå tillbaka 100 år i tiden. Det komplicerar för oss i gatumiljön för vi är ännu inte vana.

I Helsingborg dog en person i en olycka med elsparkcykel. Är det ett säkert färdmedel?

– Olyckan i Helsingborg var tragisk. Men alla oskyddade trafikanter råkar ut för bilen. Den som sitter i bilen är trygg, men alla utanför är inte trygga. jag hoppas att olyckorna ska minska såklart.

Vad gör du för att olyckorna ska minska?

– Det första jag gjorde efter valet var att ta diskussionen med alla bolag i runda-bord-samtal. Då tog vi fram ett regelverk som alla har skrivit under, säger Daniel Helldén.

Daniel Helldén politiker i Stockholm, Miljöpartiet. Fotad på Drottninggatans gågata.

Daniel Helldén. Foto: Stefan Källstigen

Åker till Sörmland

Efter en timme på bänken i Spökparken sätter Daniel Helldén på sig linnekavajen igen. Han berättar att han nu ska åka tillbaka till Sörmland och tillbringa mer tid med sina kusiner.

– Jag hoppas det blir lite bad, säger säger Daniel Helldén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.