ANNONS

Stockholms län drar av mest för rut och rot

Två av tio gör avdrag för byggtjänster i Danderyd.
Två av tio gör avdrag för byggtjänster i Danderyd.
Fler i länet gör avdrag för hushålls- och byggtjänster. Danderydsborna är ännu de som flitigast utnyttjar avdraget.

Men skillnaderna i länet är stora.
ANNONS

Rot och rut-avdragen används klart mest i Stockholms län. Populärast är de i Danderyd där två av tio använde rotavdraget förra året. Kommunen toppar också listan för var i länet störst andel av befolkningen valde att göra skattereduktion för hushålltsjänster.

– Generellt har väl Danderydsborna lite bättre med pengar. På den här sidan av stan finns också många gamla hus som behöver repareras och då passar man på, säger Pelle Svenblad som jobbar med montage åt byggvaruhuset Bygma i Danderyd.

Förutom Danderyd hamnar Täby och Lidingö i toppen på listan för både rot- och rutavdragen.

– Där det bor många resursstarka hushåll har man också ett visst överskott, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket.

Och fler i länet, liksom i landet, köper för mer pengar. Det betalades ut sammanlagt 4,6 miljarder kronor i länet i fjol, vilket är en ökning med tio procent. Den största ökningen står rut-avdragen för.

– Men rut i Stockholm ligger ändå under ökningen i landet, vilket kan bero på att Stockholm var tidigt ute med att köpa sådana tjänster. Däremot har rot-avdrag ökat mer i Stockholm än i landet, säger Pia Blank Thörnros som tror att vi kommer att få se en fortsatt uppgång för rut-avdragen.

– Däremot verkar rot-avdraget ha hittat sin nivå.

Fakta

Danderyd i topp