ANNONS

Stockholms län får cykelsamordnare

cykel
En regional cykelsamordnare ska se till att cykelvägarna blir fler.
Landstinget får ett cykelkansli, med en regional cykelsamordnare som ska stötta kommunerna i arbetet med cykelvägar.
ANNONS

Björn Sax Kaijser. Så heter Stockholms läns nya cykelsamordnare. Den helt nya tjänsten är ett initiativ från länsstyrelsen, landstinget och Trafikverket. Han kommer att leda arbetet på landstingets nya cykelkansli.

– Den viktigaste uppgiften som cykelsamordnare är att fungera som nav för insatserna för att bygga ut ett regionalt cykelnät som binder samman hela Stockholms län, säger Björn Sax Kaijser som kommer från jobbet som trafikplanerare i Sollentuna och tillträder tjänsten som regional cykelsamordnare i augusti.

Cykelkansliet kommer till att börja med testas under en tvåårsperiod. Finansieringen kommer från länsstyrelsen, landstinget och Trafikverket.

Enligt länets senaste så kallade cykelbokslut går arbetet med ett regionalt cykelnät för långsamt.

– Länsstyrelsen har med den regionala cykelplanen som grund nästan fördubblat satsningen på cykel. Vi ser att allt fler kommuner satsar på de regionala stråken. Nu vill vi se ännu mer cykelväg för pengarna och ett snabbare genomförande av den regionala cykelplanen. Idag saknas det en samordnande part som kan stötta utvecklingen. Det är där cykelsamordnaren kommer in. Björn Sax Kaijser ska arbeta för bättre samordning och samverkan mellan länets väghållare, säger Magdalena Bosson som är länsöverdirektör på länsstyrelsen.

Cykelkansliets långsiktiga mål är att öka andelen cykelresor från fem procent till 20 procent till år 2030, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.