Stockholms nöjesdrottning älskar Östermalm

Vicky von der Lancken.
Vicky von der Lancken.
Vicky von der Lancken är en av Nöjesstockholms tyngsta spelare – nyss fyllda 75 – och har inga planer på att tagga ner. Hon pratar gärna om stjärnorna hon arbetat med, men tiden på anstalt vill hon inte beröra.
– Det där har jag pratat om...

Teaterproducenten Vicky von der Lancken sitter längst in i korridoren på Oscarsteatern. Väggarna är fulla av affischer från föreställningar hon satt upp här och på Chinateatern – som är en del av Oscarsteatern AB sedan 2009. Mitt emot skrivbordet, i ögonhöjd, hänger Smilbandspriset som hon fick ta emot av kungen 2011 för att ha gjort Sverige lite gladare.

Nyss fyllda 75 men fortfarande hårt jobbandes. I höst rullar succémusikalen The book of mormon vidare på Chinateatern samtidigt som Tomas Ledin-showen Skarpt läge har premiär på Cirkus. Lägg där till sommarteater i Kalmar och andra shower och det är lätt att förstå att hon är en tung aktör i Nöjessverige. Men hon vill inte kalla sig mäktigast.

– Nja, det finns flera, måste jag säga. Men jag har hållit på längst. Jag började med att boka turnéer åt Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk på 70-talet.

Skickade Åkerström en månad för tidigt

Även om det låter som en logistisk mardröm att arbeta med de alkoholmissbrukande trubadurerna så funkade det bra.

– Ingen av dem var egentligen svår att ha att göra med. Men däremot gjorde jag fel en gång. Jag bokade Fred Åkerström för ett jobb en månad för tidigt. Jag skickade upp honom från Kalmar till Dalarna och när han kom fram och sade att han skulle spela möttes han av ett ”Nej, det ska du inte”. Jag tror han blev bjuden på hotellrum och sen fick han dra hem.

Det är med stolthet i rösten som Vicky von der Lancken, ursprungligen Lillemor Lindberg, pratar om skådespelare hon arbetat med genom åren. Hela Sveriges artistelit hinner nämnas under den knappa timmen vi pratar. Lill-Babs, Magnus & Brasse, Margaretha Krook, Hasse Alfredson, Robert Gustafsson och Povel Ramel fladdrar alla förbi.

– Jag är ödmjukt tacksam för att ha fått jobba med dem.

Succéerna har avlöst varandra men allt är inte alltid toppen. I höstas sattes Sällskapsresan upp på Chinateatern – men efter att ha gått för utsålda hus i Malmö i två säsonger svek publiken föreställningen med Anders ”Ankan” Johansson som Stig-Helmer.

– Där tappade vi en del pengar. Men det är så, ibland går det hur bra som helst och ibland går det lite sämre, säger Vicky von der Lancken.

Satt på anstalt

2003 dömdes hon för grovt skattebrott efter att ha tagit ut 600 000 kronor ur sitt bolag för att hjälpa en vän i knipa. När det skulle bli skatterevision i bolaget bokförde hon uttaget som ett inköp av manus. Åtta månaders fängelse blev påföljden – fem av dem avtjänades på den öppna anstalten Sagsjön utanför Göteborg. Hovrätten skrev i domen att Vicky von der Lanckens brottslighet framstår som en engångsföreteelse präglad av naivitet snarare än förslagenhet.

– Men vet du, det där har jag pratat om så många gånger, säger hon vänligt men bestämt när ämnet kommer på tal.

Hon har bott på Östermalm sedan 1986.

– Men jag rör mig nästan bara längs med Nybrogatan, säger hon och skrattar.

– Teatergrillen har en speciell plats i hjärtat. Det var där Jarl Kulle och Lars Smith övertalade mig att ta över Oscarsteatern, och där satt jag ofta med Povel. Så nu när jag och Robert (komikern Robert Gustafsson, mångårig samarbetspartner, reds. anm.) planerar nya produktioner går vi ofta dit. Sen gillar jag 38:an och italienaren lite längre upp. Och Grodan.

Hon bor i en femrummare vid Östermalmstorg, ett stenkast från det omtvistade Astoriahuset, som delvis hotas av rivning.

– Jag ska engagera mig mer i det. Jag tycker att man ska bevara istället för att riva. Jag älskar Östermalm.

Fakta

Ursprungligen Lillemor Lindberg

Namn: Vicky von der Lancken, ursprungligen Lillemor Lindberg

Född: 4 juli 1942 i Huskvarna

Gör: Driver Oscarsteatern och Chinateatern. Är teater- och nöjesproducent.

Arbetar med just nu: Ledins kommande föreställning på Cirkus, Book of mormon som fortsätter på Chinateatern och After darks farvälföreställningar på Oscarsteatern.