ANNONS

Stockholms skolor tränar för att möta dödligt våld

Stockholms skolor utbildas mot dödligt våld
Stockholms skolor har lagt miljonbelopp på utbildningar mot pågående dödligt våld.
Stockholms stad satsar mest av kommunerna att utbilda skolpersonal att möta pågående dödligt våld, enligt en undersökning av SVT.
Tv-programmet Veckans brott visar hur skolpersonal övar för att skydda sig och eleverna.
ANNONS

SVT Nyheter har gått igenom säkerhetsutbildningen för personal i kommunala grundskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö de senaste tre åren.

Stockholms stad satsar mest på utbildningar, enligt SVT. Personalen på alla skolor i Stockholms stad ska gå en utbildning. Företag tränar skolorna under en heldag, bestående av teori och praktiska övningar, för att bemöta pågående dödligt våld.

19 grundskolor i Stockholms stad har lagt nästan en miljon kronor på 33 utbildningar, visar SVT:s granskning.

Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på den privata skolkoncernen Academedia, är en annan av skolorna som satsat på utbildningar.

– Skolans erfarenhet är att utbildningarna skapat trygghet. Folk tyckte att det var skönt att någon äntligen pratade om det här, säger hon till SVT.

I SVT-programmet Veckas brott på torsdag 12 december visas ett reportage där skolpersonal övar för att bemöta dödligt våld.

Hösten 2015 inträffade en skolattack i Trollhättan. Tre personer dog och en skadades allvarligt. Efter attacken tog fler privata säkerhetsföretag fram kurser som erbjöds skolorna.