Stockholms snabbaste bräda avgörs på lördag

Glöm ollies och kickflips, på lördag handlar det om att trampa fart. Det är nämligen tredje året i rad som Stockholm Skateathon arrangeras på Kungsholmen.

På lördag kommer ett par hundra människor svischa förbi på bräda runt Kungsholmen. Det är den numer årliga Stockholm skateathon som går av stapeln.

– Det blir tredje året i rad som vi gör detta, och vi räknar med samma intresse som tidigare år. De flesta väntar med att anmäla sig för att känna av väder och vind, säger Mark Pulman, projektledare för Stockholm Skateathon.

Men i år finns det ett rejält dragplåster till att delta, den som vinner loppet får nämligen 10 000 kronor, och att delta är helt gratis. Det enda du behöver för att vara med är en bräda med fyra hjul där hjulen inte är bredare än 75 millimeter.

– Bra hjul och bra hjullagar kan vara viktigt, men det som är av mest betydelse är konditionen. Du måste kunna sparka fart, säger Mark Pulman.

Förra årets vinnare tog sig runt Kungsholmen på 19 minuter och 42 sekunder vilket också är rekordtiden.

– Jag har haft en tes om att man ska kunna sparka fart med båda fötterna, men förra årets vinnare sparkade bara med ett. De elitåkare som kommit i mål tidigare år har varit helt slut i vader och framsida lår i några dagar efter. Åtta kilometer på skateboard tar på kroppen.

Men trots att loppet kan vara utmanande lockas människor i alla åldrar att tävla på bräda.

– Förra året deltog allt från nioåringar till 65-åringar, och det är superhäftigt att ha den bredden, säger Mark Pulman.

Finns det någon kritisk sträcka där loppet kan avgöras?

– Det är den sista kilometern från Kristinebergs tunnelbanestation hela vägen ner till Rålis. Strax innan finns det en långdragen uppförsbacke från Hornsbergs strand upp förbi idrottplatsen. Oftast är man väldigt trött efter den men kan man ge en push så kan man ta igen och gå förbi.