”Kan vara Stockholms största myrstack”

Salemstacken
Myrstackar byggs oftast i söderläge. Det kan vara bra att veta om man är vilse.
Mikael Cedervall
" Jag kände bara wow första gången jag såg myrstacken", säger Mikael Cedervall.
Salemstacken i den stora dungen, sydväst om avfarten till Salem om man åker norrut på E4:an, kan vara Stockholms största myrstack. Vid den senaste mätningen är den nästan 2,5 meter hög och 12 meter i omkrets.

Salems djurliv fortsätter att arbeta sig fram efter den sena och ihållande vintern. Sakta men säkert så är våren på väg. Ett säkert vårtecken är att myrorna börjar arbeta på Salems, kanske till och med hela Stockholms största myrstack, Salemstacken.

– Jag hittade den för ett par år sedan och den är verkligen enorm. Jag tror det är Stockholms största myrstack. Det finns ytterligare tre som är riktigt stora, säger Mikael Cedervall, 47 år från Rönninge.

12 meter i omkrets

Salemstacken är nästan 2,5 meter hög och 12 meter i omkrets och den blir större. Så fort solen ligger på börjar myrorna att arbeta på stacken. Den är gammal, i flera årtionden har den legat där och kan bli kvar för en lång lång tid framöver.

Torstein Kvamme

”Grannbarr är viktigt för att det ska bli stora stackar”, säger Torstein Kvamme. Foto: E. Fløistad

– Det är en fruktansvärt stor myrstack, men jag vet inte om den är störst i Stockholm. Jag har inte sett den utan jag har sett några i norra Sverige som är riktigt stora, säger Torstein Kvamme, myrforskare vid Norsk institutt for bioøkonomi (Norges institut för bioekonomi).

För att en myrstack ska bli så stor som Salemstacken krävs det flera saker. Det måste vara ett gynnsamt klimat, tillgång till mat, barr och att myrstacken får vara i fred.

Kan vara 200 år gammal

– Myrstackar som blir så stora har oftast växt under lång tid. Andra stora myrstackar som vi har sett, har varit upp mot 250 år gamla. Det är svårt att säga exakt hur gammal den här är, men det är inte omöjligt att den är upp mot 200 år, säger Torstein Kvamme.

Har du en ännu större myrstack i närheten eller fler vårtecken så hör av er till andreas.ekstrom@mitti.se