ANNONS

Allt fler Stockholmsbarn är överviktiga: ”Pojkar äter mer chips”

Övervikt. Chips. Stockholm. Pojkar.
Särskilt bland pojkar märks en ökad övervikt.
Allt fler tioåringar har övervikt och fetma.
Ökningen är särskilt stor bland pojkar.
ANNONS

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, inom Region Stockholm, har jämfört andelen barn med övervikt och fetma i femton av länets kommuner, skriver SVT Nyheter Stockholm som hänvisar till Dagens Nyheter.

I kommunerna Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Upplands Väsby och Vaxholm  är ökningen särskilt stor bland pojkar.

Skiljer sig åt

Samtidigt skiljer sig förekomsten av övervikt kraftigt åt mellan olika områden i länet.

Rapporten visar att övervikt och fetma är vanligare bland flickor än bland pojkar vid fyra års ålder.

Vid tio års ålder har pojkarna kommit i kapp flickorna.

– I vissa områden är nu upp till var fjärde tioåring överviktig. Det gäller både pojkar och flickor. Hos tonåringar går till och med pojkarna om flickorna när det gäller övervikt och fetma, säger Liselotte Schäfer Elinder, adjungerad professor i folkhälsovetenskap på CES.

– Pojkar rör sig mer än flickor fram till tio års ålder. Men de äter också mer chips, läsk och godis och ökar därför också mer i vikt.

Utbildningsnivå spelar in

Tidigare studier av sexåringar i Stockholms län visar att övervikt och fetma är dubbelt så vanlig bland barn i familjer med kort utbildning.

– Nästan alla förskolor och skolor har tagit bort livsmedel med tillsatt socker, nu återstår att utbilda föräldrarna så att de slutar köpa hem läsk, chips, godis och kakor till sina barn, säger Liselotte Schäfer Elinder till SVT.

ANNONS

Övervikt och fetma kan leda till sämre folkhälsa.

Vuxendiabetes är nästan dubbelt så vanlig i de områden där barnfetman är högst och bryter också ut tidigare än i andra områden.