Min lokala hjälte

Stockholmshem tar över deras hus

Susanne Wiman och dottern Mari har bott länge på Idholmsvägen och trivs med Svenska bostäder som värd.
Susanne Wiman och dottern Mari har bott länge på Idholmsvägen och trivs med Svenska bostäder som värd.
Stockholmshem tar över Svenska bostäders lägen­heter i Skärholmen, Vårberg och Bredäng. Ökad effektivitet är tanken med att bara ha en kommunal hyresvärd i sydvästra Stockholm.

Men hyresgästföreningen känner oro kring jätte­affären.

Susanne Wiman har bott på Idholmsvägen i Skärholmen i 37 år. Under hela den tiden har Svenska bostäder varit hyresvärd.

Men i höst lämnar bolaget Skärholmen. Stockholmshem, som redan har en hel del lägenheter i stadsdelen, tar över.

– Jag vet faktiskt inte vad vi tror om det. Det är många i trapphuset som är lite oroliga. De har ju ett annat system för underhåll till exempel, säger Susanne Wiman.

Tanken med affären, som involverar de tre kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, är att varje bolag ska knytas till ett geografiskt område. Stockholmshem blir helt dominerande i västra söderort.

– Grundtanken är att varje bolag ska ta ett ökat ansvar i sitt område och medverka i stadens ytterstadssatsningar, som exempelvis söderortsvisionen, säger Susanna Höglund, som är controller på Stockholms stadshus AB.

Anders Kindberg är chef för Stockholmshems sydvästra distrikt. Han hävdar att hyresgästerna i Skärholmshområdet borde gynnas av bytesaffären.

– Det blir mycket mer effektivt för vår förvaltning. Vi kan ta ett helhetsgrepp på hela det här området och göra större satsningar. Med flera hyresvärdar i samma område kan det ibland vara otydligt vem som har ansvar för yttermiljön, säger han.

Samtidigt varnar han för problem under övergångsperioden. Det är nästan 2 000 lägenheter som bolaget ska ta över i Skärholmen, Bredäng och Vårberg.

– Det är en väldigt stor process så det vore nog ljug om man sa att det inte kan bli lite krångligt i början.

Ett frågetecken gäller det löpande underhållet i lägenheterna. Där tillämpar Svenska bostäder och Stockholmshem olika modeller. När Svenska bostäder utför underhåll står bolaget själv för kostnaden. Med Stockholmshem som värd måste man betala eller göra jobbet själv.

Å andra sidan har Stockholmshem, på grund av detta, en något lägre grundhyra.

Innebär det att Skärholmsborna kan få sänkt hyra när Stockholmshem tar över?

– Det är för tidigt att gå ut och säga hur vi gör med det. Vi vill inte ge förväntningar åt ena eller andra hållet. Men vi kommer att informera hyresgäster i god tid, säger Olle Torefeldt, kommunikationschef på Stockholmshem.

– Om bolagen ska effektivisera borde det absolut komma hyresgästerna till del genom lägre hyror, menar Terje Gunnarsson, ordförande i hyresgästföreningen Stockholm.

Han är dock orolig att affären egentligen handlar om något annat:

– Görs det här för att få en effektivare förvaltning eller är det för att förbereda att hela områden säljs ut till privata bolag?

Oron delas av Vänsterpartiet.

– Grundprincipen att samla bolagen geografiskt skulle kunna vara bra. Vi är bara oroliga att det kan vara första steget mot utförsäljning. Genom att samla hela områden hos ett bolag blir det så att säga paketerat och klart, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

Vi är bara oroliga att det kan vara första steget mot utförsäljning.ann-margarethe livh (V)

Fakta

Frågor och svar om hur hyresgästerna påverkas

Hur många lägenheter berörs? I Bredäng finns 967 lägenheter, i Skärholmen 591 och i Vårberg 360 lägenheter. Totalt gäller affären 10 000 lägenheter i Stockholms stad.

När? Övergången är planerad till september-november i år.

Varför? De kommunala bostadsbolagen ska få var sin geografisk tyngdpunkt. Det ska ge effektivare förvaltning och ökat lokalt ansvar.

Påverkas byteskön? Den interna byteskön påverkas inte, de kommunala bolagen har gemensam kö.

Påverkas underhållet? Bolagen har olika system för underhåll. Om lägenheten behöver målas om eller få nya tapeter står inte Stockholmshem för detta. Hyresgästen får antingen göra det själv eller betala.

Har Stockholmshem bovärdar? Nej, behöver man kontakta hyresvärden får man vända sig till en central kundtjänst, eller en kundförvaltare som ansvarar för cirka 1 000 lägenheter.