ANNONS

Flytt av mässa splittrar politiker

Älvsjö ett minne blott? Nu utreds en flytt till Kista
Älvsjö ett minne blott? Nu utreds en flytt till Kista
Nordens största mässanläggning – Stockholmsmässan – kan flytta från Älvsjö till Kista.
Stefan Johansson (S) ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, tror att flytten kan bli ett lyft om marken frigörs för bostäder, kulturhus och mötesplatser.
Men Liberalerna sågar planerna.

ANNONS

Stockholmsmässans VD Patric Sjöberg har fått i uppdrag av styrelsen att utreda en eventuell flytt av mässan till Kista, vilket P4 Stockholm var först med att berätta.

Helena Nilsson, Stockholmsmässans kommunikationschef, säger till Lokaltidningen Mitt i att mässan på sikt kommer att behöva ett mer levande närområde.

– Besökarna förväntar sig mer och mer av området när de kliver ut från konferensen på kvällen. Det handlar om restauranger, hotell och nöjen, säger hon.

De lockas även av goda kommunikationer och att området har en tydlig profil, med andra starka aktörer.

– Vi ser att de förutsättningarna finns i Kista, med aktörer som Kista Science City, KTH och Ericsson, säger Helena Nilsson.

Älvsjömässan har över en miljon besökare om året, och sysselsätter ett par hundra personer om man bara räknar fasta tjänster.

Men Stefan Johansson, ordförande i Älvsjös stadsdelsnämnd (S) menar att flytten ändå kan bli ett lyft för stadsdelen.

– Det beror ju på hur man ska använda marken. Det här kan vara en chans att utveckla Älvsjö, och göra stadsdelen väldigt attraktiv. Inte bara med nya bostäder, utan även med ett större bibliotek, och andra mötesplatser. Så länge man tar vara på området ska kan det bli positivt, säger Stefan Johansson, ordförande i stadsdelsnämnden (S).

Vice ordförande i stadsdelsnämnden Johan Nilsson (M) är inne på samma linje, och nämner bostäder och restauranger.

ANNONS

Men  Anna Engelbert, gruppledare för Liberalerna, sparkar bakut.

– Vi har redan en nord/syd-klyvning i Stockholm, där fler bor i söderort och fler har sina arbetsplatser i norrort, och den riskerar att förstärkas ytterligare av den här flytten. Vi måste se till helheten, man ska kunna både bo och jobba i hela Stockholm. Nu ser det istället ut att bli ännu färre arbetsplatser i Älvsjö och ännu fler i norrort, säger hon i en kommentar.  

”Tänker inte se på hur söderort förvandlas till sovstäder”

Stefan Johansson (S) får inte medhåll av sin partikollega i grannstadsdelen. Ulf Walther (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd sågar förslaget.

– Spontant låter det som en ogenomtänkt tjänstemannaidé. Jag vill att man satsar på arbetsplatser i söderort, inte att de flyttas därifrån.  Här tror jag att ett gäng tjänstemän som räknar på mässfrågor behöver stanna upp i sin iver och blicka upp för att se helheten, säger han.

Vi tänker lokalt inte se på hur söderort förvandlas till sovstäder.

Ulf Walther (S), ordförande Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Han anser att en utredning kring Älsjömässan bör tas in i en större utredning kring Älvsjö/Örbyområdet.

– Här kan en helt ny stadsdel tas fram på Sjöängsbotten, med nya arbetsplatser, där mässan och hotellverksamheten och de goda kommunikationerna till Arlanda kan vara motorn i utvecklingen. Detta har vi påpekat från stadsdelsnämnden till stadshuset. Vi tänker lokalt inte se på hur söderort förvandlas till sovstäder.

Ulf Walther vill istället se en ny plan för hela området som ingår i stadens översiktsplan.

– I den bör ingå kontor, Stockholmshus med rimlig hyra, restauranger och en ny idrottshall som delas mellan Örby och Älvsjö. Däcka över Huddingevägen som idag skär som ett sår genom Örby och Älvsjö, säger han.

Om ett år ska utredningen vara klar. En eventuell flytt kan ske tidigast om några år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.