Göteborg får hjälp av Stockholms poliser

Skärmarbrink. Polisinsats mot Hammarbysupportrar. Våldsamt upplopp före derbyt mot Djurgården.
Stockholmspolisen hjälper Göteborg.
När Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar hjälper Stockholmspolisen till att hålla ordning i Göteborg.
– Men vi kommer att kunna hantera olika typer av händelser i Stockholms län, säger Lars Byström, presstalesman för polisen i Stockholm.

Polisens arbete organiseras i form av en regional särskild händelse. Därför har ett antal poliser från Stockholm kommenderats ner för att stötta Göteborgspolisen.

– Vi har ett bra stöd från övriga regioner och en god upparbetad samverkan med kommunen och övriga aktörer, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr i ett pressmeddelande.

Kommenderingens storlek hålls hemlig

Men hur stor kommenderingen blir är någonting som varken Göteborgs- eller Stockholmspolisen vill gå ut med.

– Det där får du prata med Göteborg om, säger Lars Byström, presstalesperson i Stockholm.

I Göteborg är svaret detsamma fast omvänt.

– Det där får du prata med Stockholm om, säger Christer Fuxborg, presstalesperson region väst.

Stockholm hänvisar till Göteborg?

– Det där är någonting som vi aldrig går ut med. Det där med numerär, det är en polistaktisk bedömning att vi inte går ut med hur många poliser vi är. Det har vi aldrig gjort och det kommer vi nog aldrig att göra heller.

Det är en polistaktisk bedömning att vi inte går ut med hur många poliser vi är.

Lars Byström, Stockholmspolisen

Nynazister har tillstånd

Det är Nordiska motståndsrörelsen som har beviljats tillstånd att anordna demonstrationen som startar på Sten Sturegatan och slutar vid västra sidan av Gamla Ullevi.

– Vi arbetar trygghetsskapande och konfliktreducerande, vilket innebär mycket kommunikation i förväg och under genomförandet, säger Magnus Larsson, polisens operationsledare i ett pressmeddelande.

Bär kameror

Enligt samma meddelande ska polisen ”högprioritera” att ingripa mot brott som begås i samband med demonstrationerna antingen på plats eller efter. Den yttre personalen utrustas bland annat med kameror på kropparna och en stor utredningsorganisation är tillsatt.

Kommer det att finnas tillräckligt med poliser i Stockholm i helgen?

– Vi kommer att se till att vi har en operativ god förmåga som kommer att kunna hantera olika typer av händelser i Stockholm län. Vi tömmer ju inte huvudstaden, det gör vi aldrig, säger Lars Byström.