Stockholmarnas samtal till 1177 oskyddade på nätet

1177 vårdguiden sjuk
Samtalen som lagrats oskyddade kommer bland annat från patienter i Stockholm.
Miljontals samtal som ringts in till 1177 Vårdguiden – bland annat från stockholmare – har lagrats på en oskyddad webbserver, avslöjar webbtidningen Computer Sweden.

Totalt 2,7 miljoner samtal till sjukrådgivningen 1177 Vårdguiden har lagrats på en oskyddad webbserver, skriver Computer Sweden.  Av dessa är en stor del samtal från Stockholmare.

Enligt Computer Sweden har de hittat samtal från så långt tillbaka som 2013 som ringts in till företaget Medicall, en underleverantör till vårdentreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal för 1177 i Stockholm, Södermanland och Värmland.

Sekretessbelagda uppgifter

1177 spelar in och sparar sjukrådgivningssamtal av säkerhetsskäl, men dessa ska enligt lag vara skyddade av sekretess. Samtalen innehåller ofta personuppgifter och uppgifter om symtom och mediciner.

Medicall säger till Computer Sweden att det enligt deras it-avdelning ska ha varit omöjligt, men Computer Sweden har själva lyckats ta del av samtalen. Tack vare deras granskning är patientsamtalen inte längre tillgängliga på nätet.