Stockholmssnuten Kjell Lindgren lämnar in brickan

Kjell Lindgren går i pension den 30 april
Nu väntar skogsbruket på svärfarsgården och kanske en och annan golfrunda.
Kjell Lindgren går i pension den 30 april
Polis ett par dagar till. På valborg åker skylten av. Efter det är han bara Kjelle.
Mitt i:s läsare har mött Kjell Lindgren i tusentals artiklar genom åren.
Nu gör 65-åringen halt och lämnar in brickan, efter mer än 40 år inom Stockholmspolisen.
På andra sidan yrkeslivet väntar en resa till "det stora landet i väst" – och ett möte med sin namne, en astronaut vid Nasa.

Världen skulle gå under. Kjell Lindgren stod som nytillträdd kommunikatör i polishusets torn på Kungsholmen och frös med en nyårspommac i handen. Men millenniebuggen kom aldrig, den där natten.

– Men folk ringde kontinuerligt för att kolla om telefonen fungerade, om klockorna hade börjat gå baklänges och om samhället hade brakat ihop, säger Kjell Lindgren.

Men allt var som förut. Då har Väsbybon varit med om mer händelserika dygn under sina mer än 40 år inom Stockholmspolisen.

När terrorn blev en del av jobbet

”Kjelle”, som de flesta kallar honom, är för Mitt i:s läsare mest känd som Kjell Lindgren, kommunikatören. Som sådan har han i snart 20 år uttalat sig om skjutningar, misshandelsfall och mord. Men även om två terrordåd.

– Jag var på plats vid båda tillfällena och körde intervjuer. Det är så mycket tragik som man har varit med om. Jag har alltid försökt skilja på jobb och fritid. Man kan inte behålla allt känslomässigt, då tror jag att man går under.

Utomjordisk namne/Högtflygande namne

Googlar man på Kjell Lindgren dyker tusentals artiklar upp. Men det är en helt annan Kjell Lindgren som toppar sökresultatet. En amerikansk astronaut vid Nasa.

I samband med Obamas Stockholmsbesök 2013 fick de kontakt, efter att astronauten Kjell hade läst om polisen Kjell i en artikel om besöket.

– Han hörde av sig och sa att det var trevligt att det fanns någon även i Sverige med ett så bra namn.

Därefter har de haft kontakt via mejl.

– Han har lovat att om jag kommer till det stora landet i väst så ska jag få en visning på Nasa. Det är lite ballt. Jag har aldrig besökt det där landet, så det kanske man ska göra innan man lägger sig ned.

Tog mjölkbilen till plugget

”Kjelle” från lilla Björnliden i Västerbottens län fyllde 65 år i mars. Som liten tog han mjölkbilen till plugget och innan polishögskolan hade han aldrig satt en fot i Stockholm. Nu är tiden vid polisen över.

– Jag är tacksam över alla kontakter som jag fått under årens lopp. Både med kollegor och utanför. Vi hjälps åt, både vi som kommunikatörer och ni som journalister, för att beskriva verkligheten så gott som vi kan för tant Agda och farbror Sven.

Kollegan Per Fahlström kommer att sakna sin vän på polishuset.

– Kjell är en varm, omtänksam och kunnig person. Det kommer att bli tomt utan honom, säger han.

”Kärleken sitter stenhårt”

Kungliga bröllop, statsbesök och gemenskapen med kollegorna. Det är sådana minnen han kommer att vårda under pensionen, tillsammans med sin fru sedan 43 år, på släktens gård utanför Boliden.

– Hon är min ungdomskärlek. Och kärleken sitter stenhårt.

Fakta

Gillar dans i alla dess former

Namn: Kjell Lindgren

Ålder: 65

Bor: I villa på Sjukyrkoberget. Väbybo sedan 1979. Har även bott i Fresta. ”En sinkadus att vi hamnade här. Vi åkte förbi och det var fint, sedan blev vi kvar. Jag är norrlänning från början, så det är ju inte så konstigt att jag verkligen uppskattar naturen i Upplands Väsby. Och så är det lagom stort.”

Familj: Fru, tre utflugna barn och fem barnbarn.

Intressen: Gillar jakt och att lira lite golf. Och dans i alla dess former.