ANNONS

Stocksundsförfattare på amerikansk topplista

Ulf Durling
Författaren Ulf Durling kvalar in på amerikansk deckar-topplista.
Författaren Ulf Durling kvalar in på Crime Fiction Lovers topp 10-lista över skandinaviska deckare – tillsammans med bland andra Leif GW Persson och Jo Nesbø.
– Ja där är jag verkligen i gott sällskap, det känns väldigt roligt, säger Ulf Durling.
ANNONS

Ulf Durlings debutbok ”Gammal ost” från 1971 har fått bra recensioner bland amerikanska kritiker sedan den släpptes på engelska förra hösten, under namnet ”Hard cheese”.

– Men jag är kolossalt förvånad över att den hamnade på den här topplistan. Det är mer än jag någonsin hade kunnat hoppas på, säger författaren.

Fick inspiration från arbetet

Före sin pensionering arbetade Ulf Durling som psykiater på Danderyds sjukhus i närmare 40 år – och det var också därifrån idéen till debutboken kom.

– Jag fick uppslaget därifrån. Då fanns en viss typ av medicin som var lämplig att använda mot depression, men som inte fick ätas tillsammans med vissa livsmedel. Till exempel lagrad ost. Men för den skull är den gamla osten inte en förgiftningshistoria. Det är lite mer komplicerat än så, vill jag säga.

”Gammal ost” är en pusseldeckare där handlingen kretsar kring ett dödsfall på ett pensionat. En man hittas död på sitt rum, ett rum som på klassiskt deckar-vis är låst inifrån.

– Den var avsedd att vara underhållande. Inte som de hårdkokta och samhällskritiska deckarna i dag. Det är alldeles för få som vågar blanda in lite humor i sina deckare, säger Ulf Durling.

Just på grund av bokens utformning säger han att han är extra förvånad över att den 45 år gamla boken blivit så populär i USA att den lyft fram igen.

– Den är ju egentligen lite gammeldags i sitt upplägg. Jag läste de stora deckardrottningarna, Agatha Christie och så vidare, när jag var ung. Och inspirerades av dem. Man skriver inte riktigt på det sättet längre. Men det är roligt att det fortfarande verkar uppskattas, säger författaren.

ANNONS

Satsar på noveller

Hans senaste roman ”Den svagaste länken” kom ut 2008, och nu satsar han främst på noveller. Eftersom han, enligt honom själv, då inte riskerar att tappa skrivlusten innan hela processen är färdig.

– Jag brukar beskriva mig själv som ”ledande representant för den organiserade brottsligheten i Stocksund”. För att markera att jag inte är så stor, men att jag har en liten nisch där jag behåller min status. Tills motsatsen är bevisad är jag den ledande pusseldeckarförfattaren i Stocksund, säger Ulf Durling och skrattar.

ANNONS