ANNONS

Stöd för att dra tillbaka diplomatparkeringar

Många diplomater missköter sig - nu höjs röster för att dra tillbaka parkeringsplatser från de största syndarna.
Många diplomater missköter sig - nu höjs röster för att dra tillbaka parkeringsplatser från de största syndarna.
Liberalerna vill ta bort diplomatparkeringar för de ambassader som missköter sig mest. Östermalms stadsdelförvaltning håller med.
ANNONS

Det finns många parkeringsplatser på Östermalm där bara diplomater får stå. Men trots detta missköter sig många av de som arbetar på vissa ambassader och sätter i system att parkera fel och strunta i böter. Något som Dagens Industri var först att rapportera om och som Mitt i tidigare berättat.

I fjol krävde Liberalernas Lotta Edholm i en skrivelse att staden ska dra tillbaka platser från de ambassader som missköter sig mest.

– Jag kan förstå att det är provocerande för östermalmare att se felparkerade diplomatbilar, när de själva har svårt att hitta parkeringsplatser, sa Lotta Edholm till Mitt i Östermalm förra hösten.

Nu har Östermalms stadsdelsförvaltning svarat på skrivelsen. Man skriver att det visserligen är positivt att Sverige kan erbjuda ambassader p-platser på Östermalm och i resten av stan. Men förvaltningen anser att dessa platser inte bör upplåtas åt utsända från de länder som i störst utsträckningen missköter sig.

”Att skapa en fungerande trafikmiljö är en utmaning i ett Stockholm som växer i snabb takt och därför måste åtgärder vidtas mot dem som inte bidrar till detta, även utländska beskickningar”, skriver förvaltningen i ett remissvar.

Man efterlyser dock en gräns för hur mycket obetalda böter som krävs för att dra tillbaka platserna eftersom åtgärden inte ses som rimlig vid enstaka böter.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har tidigare sagt till Mitt i att dra tillbaka parkeringsplatser för diplomater är ett beslut som Utrikesdepartementet får ta, och inte Stockholm stad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.