ANNONS

Stöd till eldsjälar som hjälper unga

Flera söderortsbor är bland de 101 pristagare som nu belönas för sina insatser för unga.

– Det är jätteroligt och det hjälper oss extremt mycket, ­säger Maria Kjellholm, som jobbar med papperslösa unga.
ANNONS

Maria Kjellholm, som bor i Bandhagen, är en av de 101 personer som har fått Stenbecksstipendiet. Bland pristagarna finns flera Stockholmare och där av flera söderortsbor.

– Jag jobbar med en barn- och ungdomsgrupp som heter Stockholm united. Vi träffar papperslösa och asylsökande unga och försöker skapa en frizon för dem, en trygg plats där de bara kan vara utan att tänka på allt det jobbiga, säger Maria Kjellholm.

Föreningen, som är en undergrupp till ”Ingen människa är illegal”, anordnar träffar för barnen en gång i månaden. De kan gå på bio, spela biljard eller anordna teater-work shops.

Var de träffas är hemligt, eftersom många av barnen lever gömda.

På somrarna ordnar de kollo.

Prispengarna på 50 000 kronor är mycket välkomna.

– Det är jätteroligt och det hjälper oss extremt mycket. Det behövs pengar för att anordna saker och allt är ideellt, säger Maria Kjellholm.

Stenbeckstipendiet går till eldsjälar runt om i landet som arbetar mot mobbning och våld och för att öka respekten för barns röster.

– Stipendiet ska vara en injektion för att få personen och idén att växa, en sporre att arbeta vidare. Samtidigt får personen ett ekonomiskt tillskott, säger Sara Damber, Stenbecks Stiftelse i ett pressmeddelande.

ANNONS

Raymond Peroti, som bor i Johanneshov, är en annan av stipendiaterna. Han driver kulturprojektet ”Av kärlek”.

– Människor ska få möjlighet att utforska sitt kulturella uttryck. Det handlar om sång, dans och bildkonst kopplat till gatukultur. Både gamla och unga är välkomna och det är helt gratis, säger han.

Raymond Peroti håller sina öppna sammankomster i Smedjans lokaler på Söder Mälarstrand. Han har också work shops i kreativt skrivande som emellanåt hålls på fritidsgårdar och liknande.

Raymond Peroti är en av stipendiaterna.