Stöd till tjocka mammor ska göra barnen smalare

Annika Källén, barnmorska, och Mia Bramshård, hälsovägledare, hjälper överviktiga gravida i Skärholmen till mer hälsosamma vanor.
Annika Källén, barnmorska, och Mia Bramshård, hälsovägledare, hjälper överviktiga gravida i Skärholmen till mer hälsosamma vanor.
Blivande mammor i Skärholmen som bär på några kilon för mycket erbjuds nu gratis hjälp av hälsovägledare.

Genom att få kvinnorna att motionera vill landstinget minska antalet överviktiga barn.

I somras startade hälsoprojektet som ska göra Skärholmens barn lättare. Många 4-åringar i stadsdelen lider av övervikt, visar landstingets senaste folkhälsorapport.

– Fetma kan ge många allvarliga följdsjukdomar, till exempel diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och problem med lederna, säger Mia Bramsgård, hälsovägledare i landstinget.

Men projektet går inte ut på att skicka små barn på träningsläger. Nej, i stället är det mammorna – de blivande och de nyblivna – som uppmanas röra på sig. Sambandet mellan mammans och barnets vikt är nämligen ofta tydligt.

– Om man har en övervikt som mamma är det ökad risk för stora barn. Det är också vanligt att man som gravid äter mer än kroppen gör av med, säger Annika Källén, barnmorska på Skärholmens mödravårdcentral.

Sedan i somras är hälsovägledaren Mia Bramsgård på mödravårdscentralen i Skärholmen två gånger i veckan. Där träffar hon blivande mödrar som har ett BMI (Body mass index) över 25, vilket räknas som övervikt. Hon är även på barnavårdcentralen och pratar med mammor som redan har fått barn.

– Vi gör en personlig plan och sätter upp delmål. Det handlar framför allt om att öka den fysiska aktiviteten. Vi har stegräknare som vi kan låna ut. Men det kan också handla om att dra ner på sockret i kaffe och te, säger hon.

Enligt barnmorskan Annika Källén aktar sig många gravida för att motionera – helt i onödan.

– Det är inte farligt att röra på sig när man är gravid, tvärtom. Är man van att motionera kan man absolut fortsätta med det. Och är man en soffpotatis brukar vi fråga: Finns det någonting man kan tänka sig att göra? Vattenjympa brukar vara jättebra. Men det kan räcka med promenader, säger hon.

Att delta i projektet är frivilligt. Liknande projekt pågår i Husby, Kista och Rinkeby.

Fakta

Många barn är överviktiga

Nästan var sjunde 4-åring i Skärholmen lider av övervikt.

Bara två stadsdelar i Stockholm, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, har en högre andel överviktiga barn.

Även bland vuxna är övervikt vanligare i Skärholmen än i de flesta andra stadsdelar – särskilt bland kvinnor.

Källa: Landstinget