Stod upp mot rånarna

Marinko Bijelic trodde först att det var ett skämt, men snart förstod han att rånarna menade allvar.
Marinko Bijelic trodde först att det var ett skämt, men snart förstod han att rånarna menade allvar.
När snart 60-årige Marinko Bijelic förstod att han höll på att bli knivrånad sprang han in på toaletten och hämtade första bästa tillhygge - en golvmopp.

Det fick de maskerade rånarna att lägga benen på ryggen.

Marinko Bijelic, som äger Krusbodagrillen, visar gärna hur det måste ha sett ut när han förra fredagseftermiddagen jagade iväg två maskerade rånare.

– Jag gick emot dem så här, visar han och tar två snabba kliv framåt med golvmoppen framför sig.

Männen, som Marinko Bijelic gissar var i 20-årsåldern, sa att de ville ha hans guldkedja.

En av dem hade en stor köttkniv i handen.

Marinko, som aldrig blivit rånad under sina 13 år som kioskägare, trodde först att det var ett skämt.

– Jag har ju så mycket ungdomar som handlar hos mig och vi brukar skoja med varandra så jag trodde faktiskt att det var någon som ville spela mig ett spratt.

Ganska snabbt gick det dock upp för Marinko att det var allvar. Medan han långsamt backade mot toaletten tog han av sig kedjan, så att rånarna skulle tro att de skulle få vad de var ute efter. Men någon tanke på att ge ifrån sig guldkedjan hade han aldrig.

– Jag är en tuff gubbe. Jag har tränat karate och varit fotbollsdomare och sett många galningar på planen. Men det är svåra tider för kioskägare och jag står här dag ut och dag in. Då ska de inte få min guldkedja, säger han.

Med golvmoppen som vapen jagade Marinko iväg de två männen ut ur kiosken, mot parkeringen på Krusboda centrums baksida. Sedan gick han in och ringde polisen, som utan resultat letade efter rånarna med både hund och helikopter.

Efter rånförsöket har Marinko Bijelic haft svårt att sova. Hans teori är att någon spanat in guldkedjan och sedan bestämt sig för att råna honom.

– Här i kassan finns ju ingenting. Men guldkedjan som jag köpte i Grekland för tio år är värd mycket pengar i dag. Nu tänker jag aldrig mer ha den på mig när jag jobbar, säger han.

Polisen är mycket förtegen om hur polisutredningen mot de misstänkta rånarna fortsätter.

– Jag vill inte säga någonting om det här, säger Tommy Harderud, förundersökningsledare.

Rånet mot Krusbodagrillen är det första mot butikspersonal som kommit till polisens kännedom i år. Sedan 2010 har 15 butiksrån rapporterats i kommunen. Bland de drabbade finns Coop Extra, Mc Donalds och guldaffärer i Tyresö centrum.

Fakta

15 butiksrån sedan 2010

Sedan 1 januari 2010 har polisen fått kännedom om 15 butiksrån i Tyresö – 10 av dem med skjutvapen eller något som liknar skjutvapen.

Rån mot privatpersoner är fem gånger så vanligt. Sedan januari 2010 har 76 polisanmälningar som handlar om rån mot privatpersoner kommit in till polisen. Av dem har åtta rånats med skjutvapen eller något som liknar skjutvapen.

Källa: Polisen