Marcus behöver stödboende – hänvisas till härbärge

Marcus Bergman.
Marcus Bergman har autism, adhd och asperger och kan inte bo ensam. Men socialtjänsten i Bromma säger nej till stödboende.
Marcus Bergman, 22, drömmer om jobb och eget boende. Men med flera diagnoser är det svårt. I månader har hans morföräldrar försökt få in honom på särskilt boende. Men socialtjänsten i Bromma säger nej – och hänvisar Marcus till härbärge.
– Det är inte klokt, säger Olle Bergman, morfar.

I trerumslägenheten på Bällstavägen har Marcus Bergman, 22, bott med sina morföräldrar Olle och Anita Bergman i några månader. Men nu har situationen blivit ohållbar.

– Jag mår inte bra av det här, säger Marcus Bergman.

75-åriga Olle Bergman kommer in i köket på kryckor. Han har astma och har svårt att sova. Oron över den egna hälsan och dottersonen Marcus situation sliter på hälsan.

– Vi är de enda han har och har ställt upp mycket och länge, men vad händer nu när vi inte orkar längre, säger han.

”De skickar ut honom på gatan”

Marcus Bergman har diagnoserna ADHD, autism och asperger och har, enligt läkare, mycket svårt att bo ensam. Flera läkare och psykologer har därför förordat stödboende, något som familjen har sökt. Men socialtjänsten i Bromma säger nej. Istället hänvisar de 22-åringen till något av stans härbärgen.

Marcus Bergman Bromma

Olle och Anita Bergman har tagit hand om Marcus sedan hans mamma dog för några år sedan. Foto: Ida Leveby Andersson.

Mormor Anita Bergman tittar ner i bordet.

Det är inte klokt. Att skicka ut en 22-åring på gatan, det är som att be om att han ska hamna i kriminalitet

Anita Bergman

– Det är inte klokt. Att skicka ut en 22-åring på gatan, det är som att be om att han ska hamna i kriminalitet, säger hon.

”Allt jag vill är att ha någonstans att bo”

Det är inte första gången som socialtjänsten i Bromma kritiseras när det gäller förmågan att ta hand om sina utsatta ungdomar. Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om 19-åriga Misha Hedin med autism som tvingas lämna hela sin familj och flytta till Strängnäs.

– Det är pengarna som styr, inte Mishas bästa, sa Misha Hedins mamma Marketta Segerberg då.

Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Att pengarna skulle få styra när det gäller stödboenden håller Johan Paccamonti (M), stadsdelsnämndens ordförande, inte med om.

 Det finns områden att ta tag i när det gäller ekonomin. Men jag har tilltro till att socialtjänsten följer de lagar och riktlinjer som finns och det är det som besluten baseras på, säger han.

Hur tänker du kring att socialtjänsten i Bromma hänvisar en 22-åring till härbärge?

 – Jag blir oerhört berörd av människor som har den här typen av svårigheter, det tror jag att alla blir. Men besluten ligger hos våra socialsekreterare och enskilda fall är inget som jag kan uttala mig om, säger Johan Paccamonti.

 Men vad ska han och hans morföräldrar göra?

 – Om de tycker att beslutet är fel så bör de överklaga, säger Johan Paccamonti.

”Allt jag vill är att få en bostad”

Marcus Bergman

Marcus Bergman i sovrummet hemma hos morföräldrarna. Foto: Ida Leveby Andersson.

Marcus Bergman vill inte vara sina morföräldrar till last och drömmer om en ljusare framtid.

– Allt jag vill är att kunna flytta och kanske kunna ta hem kompisar. Få ett jobb och inte behöva bo hos andra, säger han.