ANNONS

Stödboendet kan bli bostäder

Stockholmshem vill köpa fastigheten Vårdhemmet 2 av Micasa.
Stockholmshem vill köpa fastigheten Vårdhemmet 2 av Micasa.
Stödboendet på Bättringsvägen i Råcksta evakuerades för över ett år sedan på grund av omfattande vattenskador.

Nu ska huset renoveras och kan bli hyresrätter för stockholmare som har hamnat utanför bostadsmarknaden.
ANNONS

Fram tills evakueringen låg här Västerorts stöd- och referensboende med drygt hundra platser för personer i missbruk eller med psykiska problem. Här fanns också Skyddsvärnets halvvägshus med plats för 20 dömda personer som bodde här under sista perioden av sitt fängelsestraff.

Huset drabbades av omfattande skador efter förra sommarens och höstens kraftiga regn. Personerna som bodde i huset fick flytta till andra boenden och huset har stått tomt sedan dess.

Tanken var först att fastighetsägaren Micasa, det kommunala bolaget som förvaltar omsorgsfastigheter, skulle ordna en renovering av huset när staden gjort en bedömning av vilken typ av boende som behövs. Micasa hade också beräknat att en renovering skulle kosta 135 miljoner kronor att genomföra.

Men nu har Micasa hittat en köpare som enligt planerna ska ta över huset. Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem vill köpa och renovera huset. Därefter ska Stiftelsen hotellhem i Stockholm (SHIS) förvalta bostäderna. I torsdags behandlade Stockholmshems styrelse ärendet.

– Vi har gett i uppdrag till Stockholmshem att förvärva fastigheten och bygga bostäder där, säger styrelsens ordförande Kadir Kasirga (S).

SHIS, som ska förvalta bostäderna, är en hyresvärd som erbjuder hyresrätter till personer som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

– Vi har en stor brist på bostäder i Stockholm och här bor många olika grupper och vi måste ta hänsyn till alla grupper. Det finns de som har svårt att få en hyresrätt och det är då sådana här former av boenden kommer in, säger Kadir Kasirga, som berättar att det kan bli över hundra lägenheter i huset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.