ANNONS

Stödfika (M) på kafé i blockad

Leif Gripestam (M) och kaféägaren Rainer Paus.
Leif Gripestam (M) och kaféägaren Rainer Paus.
Paus bagarstuga i Haninge är satt i blockad av facket. Nu har Täbys Leif Gripestam (M) gett sig in i konflikten genom en "stödfika" på kaféet.

– Hyckleri, tycker Jolan Wennberg, fackligt ombud.
ANNONS

Sedan i måndags är Paus bagarstuga i Västerhaninge centrum satt i blockad av Livsmedelsarbetareförbundet. Orsaken är att ägaren vägrat teckna kollektivavtal.

I måndags förmiddag samlades bland annat kunder och moderata kommunpolitiker från regionen för stödfika på kaféet. Med var även Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

– Det var på eget initiativ. Jag anser att facket använder metoder som inte står i proportion till problemet om det nu finns ett.

Han anser att det är fel att Livsmedelsarbetareförbundet vill tvinga företaget att skriva på kollektivavtal. Kaféägaren själv, Rainer Paus, liknar fackets åtgärd vid maffiametoder. Enligt honom har de anställda löner och övertidsersättning som motsvarar hotell- och restaurangavtalet.

Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet, försvarar blockaden och menar att de anställda idag är helt utlämnade åt arbetsgivarens godtycke. Han tycker att Leif Gripestam och de andra moderatpolitikerna ägnar sig åt hyckleri.

– Kollektivavtalet är del av den svenska modellen som Moderaterna lovordat tidigare. Om det är så att man nu ändrat åsikt om det så bör man också stå för det i andra sammanhang.

Enligt Medlingsinstitutet skedde i fjol totalt 21 medlingar om krav på kollektivavtal mellan arbetsgivare och facken, Livs var inblandat i nästan hälften.

Fakta

Rätt till blockad

Blockad är en lagstadgad facklig stridsåtgärd som kan ske på flera olika sätt.

Anställda kan tas ut i strejk.

Leveranser till eller från företaget kan stoppas genom sympatiåtgärder från andra förbund.

Källa: SAO
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.