ANNONS

Ny stödgrupp för barn till skilda

– Vi både använder exempelvis de här kaninerna i samtalen, säger Pernilla Dahlgren
– Vi både använder exempelvis de här kaninerna i samtalen, säger Pernilla Dahlgren
Är du 8-12 år och vill träffa och prata med andra barn som också har separerade föräldrar? I oktober har du chansen. Då startar stadsdelsförvaltningen en ny samtalsgrupp, som fortfarande har platser kvar.
ANNONS

Barn till separerade föräldrar tänker ofta mycket på föräldrarnas känslor och tenderar att glömma bort sina egna. Det säger Pernilla Dahlgren, familjebehandlare i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

– Ofta är det så att barnen har fokus på vem av föräldrarna som är ledsen och vem som ville skiljas. Och att de har svårt att uttrycka vad de själva känner för de är så måna om mammas och pappas känslor, säger hon.

Tanken med stödgruppen Skilda världar är att vara en mötesplats där barnen får träffa andra barn som också har separerade föräldrar och prata om sina känslor och erfarenheter. Både med vuxna och andra barn.

För att hjälpa barnen och tänka även på sig själva ställer ledarna frågor som exempelvis  ”Hur blir det här för dig?” ”Kommer du ihåg hur det var när föräldrarna bestämde var du skulle bo?” ”Hur gör du när föräldrarna bråkar och har du någon att prata med om det?”

Det är också mycket lekar och övningar som syftar till att barnen ska bli bättre på att lära känna sina egna känslor och uttrycka dem.

– De kan exempelvis få rita av sina egna kroppar och skriva in olika känslor och var de sitter i kroppen. Och prata om hur det känns när det är söndag och de ska flytta från den ena föräldern till den andra, säger Pernilla Dahlgren.

Verksamheten har funnits tidigare men i oktober startar en ny grupp för åldern 8-12 år.

– Som det ser ut nu så har vi en grupp per termin så i vår blir det antingen en grupp för barn som är 6-9 år eller från 13 år och uppåt. Men det optimala skulle förstås vara att kunna ha flera parallellt.

Vad har ni för erfarenheter från de tidigare grupperna?

ANNONS

– Väldigt goda. Barnen säger att det är så skönt att få träffa andra barn som har det likadant, så att de känner att de inte är ensamma, och att de får prata om föräldrarnas konflikter. Sen tycker de också att fikat är väldigt viktigt, att de får komma efter skolan och får te och mackor och en trevlig stund där det är fokus på just dem.

Fakta

Nu kan du anmäla dig till stödgruppen för barn

Skilda världar är en stödgrupp för barn som har separerade föräldrar.

I oktober startar Skarpnäcks stadsdelsförvaltning en ny grupp för barn som är 8-12 år.

Gruppen träffas på tisdagar klockan 16-18 i Skarpnäck.

Den som vill vara med anmäler sig på telefon 08- 508 17 311 eller 08-508 17 306.

Källa: Skarpnäcks stadsdelsförvaltning
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.