Välj ditt område
Anne-Lie Elfvén (L) vill införa trygghetsvakter i Tanto –  för att stoppa stöket.
Anne-Lie Elfvén (L) vill införa trygghetsvakter i Tanto – för att stoppa stöket.
Närboende har de senaste åren vittnat om fylla, knarkförsäljning och stök.
Närboende har de senaste åren vittnat om fylla, knarkförsäljning och stök.

Efter stöket i Tanto: ”Inför ordningsvakter”

Nyheter Knarkförsäljning, alkohollangning och stök.
Tantolunden har de senaste åren haft problem med kriminalitet och oroligheter.
Nu ges förslaget om att sätta in trygghetsvakter i parken.

Tantolunden är Södermalms största park och rekreationsområde – och lockar allt från leksugna barnfamiljer till festande gäng och en del skumma typer.

De senaste åren har larmen duggat tätt om oroligheter, knarkhandel och bråk i parken. Grannar och oppositionen har bland annat krävt krafttag för att stoppa stöket.

– Det är ett jätteproblem. Jag har bott vid parken i sju år och det är framför allt det senaste två åren som det har märkts en jätteförändring, säger en kvinna som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Hon berättar att hon regelbundet bevittnar narkotikaförsäljning. Att det finns runt fem stycken olika gäng som ofta bråkar med varandra.

Att det inte är ovanligt att se människor som är högljudda och samtidigt kraftigt berusade. Eller personer som verkar vara narkotikapåverkade. Senast härom kvällen var det bråk och slagsmål i parken, och en full person fick omhändertas.

– Det känns otryggt att låta barnen gå själva genom Tanto. Polisen är här jätteofta. Men det är ändå inte tillräckligt, säger kvinnan.

Vill ha ordningsvakter

Liberalerna tycker att det nu är dags att sätta in trygghetsvakter i parken. Liknande har tidigare gjorts i Husby, där det sedan februari finns trygghetsvärdar med befogenheter som ordningsvakter.

– Problemen i Tanto och Drakenbergsparken har funnits nu en ganska lång tid. Närboende berättar att de känner en djup oro för att vistas i parken, säger Anne-Lie Elfvén (L) som sitter i stadsdelsnämnden på Södermalm.

– Polisen säger att de inte har resurser, och det kan man förstå. Men då får man lösa det på kommunal nivå, fortsätter hon.

Hon har lagt en skrivelse om att införa trygghetsvakter, som ska tas till nämndmötet på Södermalm onsdag 17 maj.

– Med tanke på att det har gått så långt i Tanto är det viktigt att komma till rätta med det här nu. Vi vill att Södermalms parker ska vara för alla.

Pengarna till vakterna föreslås tas ur en pengapott som är öronmärkt för att gå till lokalt demokratiarbete. Annars borde kommunstyrelsen kunna skjuta till pengar och vid behov kräva kompensation av staten, säger Anne-Lie Elfvén

För tidigt att kommentera

Anders Göransson (S) är ordförande i stadsdelsnämnden på Södermalm. Han har ännu inte läst skrivelsen när Mitt i når honom.

– Det känns lite tidigt att kommentera. Jag har inte diskuterat detta med majoriteten. Men spontant tycker jag att det här inte är en fråga för stadsdelsnämnden, utan att det vore rimligt att det finns en ordning som gäller lika över hela stan, säger han.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

inbrott Solna
Brott

Anmälda inbrott: 30 procent fler på ett år

Nyheter

Bilist körde rakt in i villaträdgård

Nyheter

Sittstrejken på Medis får förlängt tillstånd

Brott

Äldre man saknar körkort – kör bil varje dag

Nyheter

Boende oroliga efter dödsskjutning i Tensta

Krog

500 fler krogar i Stockholm – på tio år