Stöket på Nova har försvunnit

Biljardmatchen mellan Muhammadi t.v och Zubajd t.h är jämn.
Biljardmatchen mellan Muhammadi t.v och Zubajd t.h är jämn.
Nova
Zubajd, Quadrat, Muhammdi och Tobbe Johansson från polisen umgås kring biljardbordet.
Tummen Torsten
Torsten Tummen Scott chef över ungdomsenheten i Vallentuna
Upprepade bråk mellan ungdomar tvingade Nova att stänga i perioder i början av året. Nu drygt ett år senare har personalstyrkan utökats och arbetet med att bygga bättre relationer fått lugnet att infinna sig över ungdomsgården.

Mohammedi, lägger triangeln tillrätta på biljardbordet. Quadrat stöter första slaget och alla bollarna far åt alla håll. På en stol bredvid sitter Zubajd och läser i mobiltelefonen.

– Jag kommer hit ett par gånger i veckan. Mest för att spela biljard och umgås med vänner, säger Zubajd, 18 år.

Ljudet från bollarna som knockar med varandra dånar i den stora lokalen. Utanför vräker regnet ner.

Bara för det står en polisbil parkerad utanför behöver det inte innebära att det bråkas… Stämningen har blivit mycket lugnare och tryggare.

Säger Torsten Tummen Scott, chef för ungdomsenheten i Vallentuna.

– På förhand är det alltid svårt att veta hur många ungdomar som kommer att dyka upp. Särskilt kvällar när det regnar. Vi kan ha alltifrån 20 till 70 besökare här samtidigt, säger Christoffer Hovferberg, fritidsledare och föreståndare på Ungdomens hus nova.

Bråken har upphört

Mellan december och mars skrev Mitt i flera artiklar om återkommande bråk mellan svenska och nysvenska ungdomar på fritidsgården. Christoffer Hovferberg började jobba på Nova i maj då den stökiga perioden enligt honom var förbi.

– Varför Nova stängdes berodde på två separata händelser som personalen jobbade hårt för att reda ut. De var en grupp som kände sig åsidosatta och det grundade sig i olikheter sinsemellan, säger han.

Han vill inte gå in i detalj på varför bråken eskalerade så pass att fritidsgården inte kunde vara öppen.

– Mer bemanningen sattes in och problemen löstes. Sen blev det sommar och en ny termin, då tenderar en del folk att försvinna och luften byts ut.

Vi vill att fler svenskar är med och spelar med oss invandrare.

Säger Muhammedi, 19 år.

Muhammadi berättar att han hängde mycket på Nova för ett-två år sedan, när han var nyanländ till Sverige från Afghanistan. Sedan tröttnade han på att komma och är idag inom Nova lite då och då, mest för biljardbordets skull.

Nova

Zubajd, Quadrat, Muhammedi och Tobbe Johansson från polisen umgås kring biljardbordet på Nova Foto: Alexander Jacobsson

På frågan varför han slutade besöka Nova svarar han med en axelryckning att det blev tråkigt och att kompisar slutade gå hit.

– Vi vill att fler svenskar är med och spelar med oss invandrare. De kommer nästan aldrig hit till bordet, om de gör det vill de ändå bara spela med sig själva.

Har du försökt bjuda in dem, då?

– Nej, det går inte, de är ju aldrig ens här, säger Muhammadi med en insugande suck samtidigt som stöter iväg den vita bollen med kön.

Jobbar med att bygga relationer

Torsten Tummen Scott chef över ungdomsenheten i kommunen berättar att man jobbar mycket med delaktighet mellan ungdomarna i syfte att bygga bättre relationer.

– Fritidsgården är en samlingspunkt för ungdomar. Och i bland tjafsar de, fast det behöver inte betyda att det har startats här. Men stämningen har blivit mycket lugnare och tryggare.

Han tycker bilden är felaktig att polisen ständigt måste komma på besök för att det är stökigt.

– Bara för det står en polisbil parkerad utanför behöver det inte innebära att det bråkas. Det kan vara så att de spelar pingismatch eller tar en kaffe och snackar strunt med ungdomarna.