ANNONS

Stolar står tomma efter kyrkovalet

bagarmossens kyrka
Rekordmånga röstade i Skarpnäcks församling – men en del röster var bortkastade.
Sex stolar står tomma i Skarpnäcks kyrkofullmäktige efter valet. Orsaken är att Posk, SD och MPSK har för få aktiva.
– Det är problematiskt. Ställer man upp i ett val och ber om väljarnas förtroende måste man ha tillräckligt med folk, säger Leif Karlsson (S).
ANNONS

Valdeltagandet blev rekordstort i årets kyrkoval i Skarpnäck. 31 procent av alla röstberättigade deltog i valet den 17 september, till glädje för församlingen.

Men nu visar det sig att flera nomineringsgrupper som ställde upp inte kan fylla sina mandat. Störst är problemet för Politiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk). Posk fick sju mandat men hade bara fyra personer på sina listor. Det innebär att tre av Posks stolar gapar tomma. Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) fick tre mandat men kan bara besätta ett av dem medan Sverigedemokraterna fick två mandat men bara kan besätta ett.

Det innebär att det blir sex tommar stolar i Skarpnäcks kyrkofullmäktige.

– Det är problematiskt. Ställer man upp i ett val och ber om väljarnas förtroende måste man ha tillräckligt med folk för att fylla platserna. Det är en princip, säger Leif Karlsson, S-ledamot i kyrkofullmäktige.

”Väldigt olyckligt”

Cissi Billgren Askwall är Posk-representant i Skarpnäck sedan 2001. Hon håller med om kritiken.

– Det är väldigt olyckligt. Vid tidigare val har vi haft betydligt fler personer på vår lista och vi kämpade som djur för att få fler att ställa upp i år, säger hon.

Vid valet 2013 hade Posk 23 namn på sin lista i Skarpnäck och fick sju mandat. Då hade partiet alltså inga problem alls att fylla sina stolar. Men sedan dess har många valt att lämna kyrkopolitiken. En orsak till det kan vara Socialdemokraterna och Vänsterns dominans, tror Cissi Billgren Askwall – det blev svårt för andra nomineringsgrupper att få igenom några förslag när S och V fick egen majoritet.

– Det är problematiskt att det blivit så här, men vad skulle vi ha gjort? Vi kunde ju inte be människor att rösta ”lagom mycket” på oss, säger hon.

ANNONS

Cissi Billgren Askwall tycker också att det finns fler problem än de tomma stolarna.

– Varken Vänsterpartister i Svenska kyrkan eller Borgerligt Alternativ ställde upp i Skarpnäcks församling vid årets val. Att två av de större nomineringsgrupperna inte fanns med är olyckligt; valmöjligheterna begränsades. Nu får Socialdemokraterna egen majoritet vilket förstås är roligt för dem, men sämre med tanke att ingen annan grupp får något reellt inflytande över besluten som fattas.

S segrade stort

Posk kom tvåa i årets kyrkoval i Skarpnäck med 21,02 procent av rösterna. Segrade gjorde Socialdemokraterna, som fick 55,35 procent.

– Det var tur för Skarpnäcks församling att Socialdemokraterna som fick 20 mandat hade 27 namn på sin lista, säger Leif Karlsson.

Markuskyrkan i Björkhagen, en av kyrkorna i Skarpnäcks församling.

Markuskyrkan i Björkhagen, en av kyrkorna i Skarpnäcks församling.  Foto: Anna Z Ek

Fakta

Så blev valresultatet i Skarpnäck

Socialdemokraterna: 55,35 procent (20 mandat)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 21,02 procent  (7 mandat)

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 9,31procent (3 mandat)

Centerpartiet: 6,83 procent (2 mandat)

Sverigedemokraterna: 5,36  procent (2 mandat)

Gröna Kristna: 2,12 procent (1 mandat)

 

 

Källa: Svenska kyrkan
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.