Stölden vände upp och ner på Gails liv

Inne i trappuppgången, här till vänster, blev Gail Dressler bestulen på väskan som bland annat innehöll hennes nycklar, kreditkort, kortkoder och smycken.
Inne i trappuppgången, här till vänster, blev Gail Dressler bestulen på väskan som bland annat innehöll hennes nycklar, kreditkort, kortkoder och smycken.
När halvt blinda och höftskadade Gail Dressler vände sig om för en sekund försvann hennes ryggsäck – och en stor del av hennes liv.

Bara eventuella övervakningsbilder från Västerhaninge station kan sätta dit tjuven.

Vi har alla varit där. På flygplatsen, på bussen – eller på en tågstation. Med oro i blicken har vi inte släppt vår väska ur sikte för en sekund.

Gail Dressler, 56, var lika orolig – men blev ändå bestulen.

Hon är höftskadad och en ögonskada har gjort att hon är blind på höger öga.

En efterlängtad julhelgGotland väntade när hon väntade på tåget. Men ovanför en av trappuppgångarna till perrongen blev hon bestulen en minut innan hon skulle på.

När hon vände sig om ett ögonblick för att hjälpa en dam att ta en pantburk tog någon hennes svarta fullpackade ryggsäck.

Handväskan, nycklarna, kreditkorten, kortkoder, id-kort, kontanter, smycken, flera mediciner och fotografier på hennes barn – allt försvann.

– En massa människor rusade någon meter bakom mig. Någon av dem tog min väska. I flera veckor har någon suttit hemma med mina handlingar, med bilder på mina barn och lämnar inte tillbaka det. Det känns kränkande, berättar Gail Dressler när vi träffas på perrongen.

Händelsen inträffade den 21 december vid 19-tiden. Trots att över en månad gått har hon inte hört något från vare sig polisen, stationspersonalen eller intilliggande Pressbyrån om väskstölden.

Enligt Roger Russing vid Södertörnspolisen jobbar polisens bildanalysgrupp med att försöka få in bilder eller film från perrongen.

Kamerorna har tidigare fällt en våldtäktsman i en av kurerna just här.

Gail är sjukpensionär och hennes enda inkomst är sjukpenning.

– Stölden har kostat mig 5 000 kronor och det är bara hittills. Någon hemförsäkring har jag inte och därför har jag tvingats köpa tillbaka allt jag tappat. Allt är så deprimerande. Vet någon något så ber jag dem höra av sig till mig, polisen, stationen eller Pressbyrån.

Stölder på T-centralen, på perronger, vid påstigning till tågen och i rulltrappor är vanliga. Flest stölder sker i eftermiddagsrusningen och nattetid, då oftast mot yngre kvinnor och män på väg hem från krogen.

– Det har ökat den senaste tiden. Kanske är det bekvämare att agera mot offer inom kollektivtrafiken när det är kallt, säger kriminalinspektör Peter Enell, en av dem som jobbar mest med fickstölder i länet.

Misstänkta gärningsmän kommer ofta undan.

Ett färskt exempel är att av 230 fickstölder i Stockholm city har bara fem misstänkta gärningsmän identifierats.

Fakta

Ökning 2012

Anmälda fall av stöld utan inbrott, fickstöld, stöld ur eller av persedel som någon bär med sig i Haninge:

2011: 126

2012: 163

2013: 151

Siffror för 2009–2010 saknas på grund av datafel hos polisen.

Källa: Haninges närpolis