Gravarna till deras döda barn vandaliseras

Porslinsfigurer krossas och gosedjur och änglar försvinner från gravar berättar mammor.
Porslinsfigurer krossas och gosedjur och änglar försvinner från gravar berättar mammor.
Gravar på Skogskyrkogården utsätts för stölder och skadegörelse. Det berättar flera personer för Mitt i.
– Jag är väldigt ledsen att min son inte får vila i frid, säger Nancy.

Nancys son dog 2014, då var han 21 år. Familjen besöker graven varannan vecka och möts ofta av stölder och skadegörelse.

– Ofta har någon tagit saker och kraschat sönder. Min son tyckte till exempel om rådjur så vi ställde dit ett i porslin. Och när vi kom dit en gång så var det någon som hade halshuggit det, säger hon.

De har velat ha en personlig grav och ställer inte bara dit blommor utan även saker sonen tyckt mycket om. Gosedjurslejonet som de ställde dit har stulits liksom de färgade glaslyktorna och det nya rådjuret i porslin som de ställde dit efter att det första hade krossats. Och när Nancy ställde en liten burk med godis på hans grav hade någon öppnat den och kastat ut godiset i gräset.

”Jag är rädd varje gång vi åker dit”

– Min son har en gravsten av glas och jag är rädd varje gång vi åker dit att den ska vara kraschad, säger hon.

Nancy är inte ensam och problemet finns inte bara på Skogskyrkogården. Mitt i har tidigare berättat om hur Annika Wickströms har en klump i magen varje gång hon går till dotterns grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

Hennes dotters grav vandaliseras varje vecka

Förra året kontaktade Nancy kyrkogårdsförvaltningen angående skadegörelsen men hon fick ingen konkret hjälp. Och efter det har hon inte mäktat med att anmäla.

– Det är nog många som inte orkar anmäla. Det här är ju en kränkning både mot ens döda barn och mot de anhöriga. Det blir en slags minitrauma att han inte får vila i frid och man blir väldigt väldigt ledsen, säger hon.

Nancy är med i en grupp för mammor som har förlorat sina barn och minst fyra av dem har haft problem med stölder på sina barns gravar vid Skogskyrkogården.

Flera föräldrar berättar om gravskändning

En av dem är Maritha var son dog 2015 när han var 19 år.

– Varje gång jag har köpt något extra fint så har det försvunnit. När det skulle ha varit hans födelsedag så köpte jag en stor vit ängel i gips med hans namn på, men den blev stulen. Och i början av året köpte jag en kanin med en lampa som var inställd med timer för att lysa på kvällen och den blev också stulen. Och även några fina glaslyktor som jag köpte. Jag har slutat köpa stora fina grejer för de bara försvinner, säger hon.

Hon berättar att det även finns en grav där ett litet barn ligger begravt där det stjäls väldigt mycket saker.

– Där har föräldrarna satt upp en skylt där de uppmanar folk att sluta stjäla från deras barns grav, säger hon.

Men inte heller Maritha har orkat anmäla stölderna.

Ansvariga känner inte till problemen

Enligt Pär Westin, avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningens begravnings- och serviceavdelning, känner de inte till problemen med stölder och skadegörelse på Skogskyrkogården.

– Det är inget som har rapporterats till mig, säger han.

Vad ska man göra om man upptäcker skadegörelse eller stölder vid sin anhörigs grav?

– Man ska ringa eller mejla oss så att det blir rapporterat. Då följer vi alltid upp det. Vi har ju ett vaktbolag och ser vi att skadegörelsen ökar så kan vi beställa fler ronderingar. Vi har 100 000 gravar på Skogskyrkogården så vi ser inte själva alla gravar varje dag. Om det är en större skadegörelse typ en skadad gravsten så polisanmäls det, men inte en trasig lykta.

”Var och varannan gravsten är vält”