Stölder hos äldre polisanmälda

Äldre personer som har hemtjänst i Upplands Väsby har uppgett att de blivit bestulna.

– Stölder förekommer tyvärr, säger Stina Strid Hovmöller, på kundvals-kontoret.

Två äldre personer uppgav förra året att de hade blivit av med smycken och kontanter.

De hade kommunal hemtjänst och i båda fallen gjordes lex Sarah-anmälningar om stölder i deras hem.

En utredning visade att hemtjänsten i det ena fallet inte hade brustit i sina rutiner. I det andra fallet hade däremot ansvariga brustit i hanteringen av nycklar.

Stina Strid Hovmöller, avdelningschef på kommunens kundvalskontor, säger att man inte ser något mönster i stölderna, men att händelserna är graverande.

– Det är därför som vi är mycket noga med att kontrollera att både den kommunala och privata hemtjänsten följer de rutiner som gäller. Stölder förekommer tyvärr, men det är inte alltid man kommer fram till hur föremål eller pengar har försvunnit.

Nina Thiel, resultatsenhetschef på Väsby välfärd, berättar att kommunen även polisanmälde händelserna.

– I ett av fallen fick vi veta att polisen hade inlett en förundersökning. Men vi vet inte vad som hände sedan. Och vi vet inte vem som kan ha stulit från de äldre. Det kan vara personal men det kan också vara någon helt annan, säger hon.

Vårdföretaget Camillas hemtjänst polisanmälde och gjorde även en lex-Sarah-anmälan till Socialstyrelsen i ett fall där en äldre kvinna hade förlorat 3 500 kronor som låg i ett kuvert i bostaden.

– Jag har en känsla av att polisen inte kunde utreda ärendet eftersom det var så många personer som hade kontakt med kvinnan, inte bara vår personal. Vi har i samtal med våra anställda kommit fram till att vi inte har brustit i några rutiner, säger Jenny Windh, verksamhetsansvarig.