ANNONS

Här förs stöldgods för miljoner ut ur Sverige

Mörkertalet för stöldgods som passerar hamnarna är stort, säger gränspolisen Christopher
Mörkertalet för stöldgods som passerar hamnarna är stort, säger gränspolisen Christopher
En stulen bil gömd i en container där allt ligger huller om buller.
En stulen bil gömd i en container där allt ligger huller om buller.
Stulna bilar lastade i en container på väg ut ur landet. Den här gången hann polisen före.
Stulna bilar lastade i en container på väg ut ur landet. Den här gången hann polisen före.
I skåpbilen på väg ombord en färja hittade polisen 500 kg stulen kopparkabel.
I skåpbilen på väg ombord en färja hittade polisen 500 kg stulen kopparkabel.
Stulna vigselringar. Gömda båtmotorer. Falskskyltade bilar.
Gränspolisen i Värtahamnen för en ojämn kamp mot stöldligorna.
ANNONS

Det blåser kallt från vattnet. Framme vid Värtaterminalen pekar gränspolisen Christopher på en lång rad med långtradare som är på väg att köra ombord på en färja.

– Vilken långtradare skulle ni själv peka ut att ha stöldgods? frågar han retoriskt.

För en lekman är det omöjligt att avgöra vad långtradarna har i lasten. Men här, framför våra ögon, försvinner stöldgods ständigt ut ur Sverige.

Skåpbilar fyllda med tjuvgods

Vid ett tillfälle hittade gränspolisen två skåpbilar som stod i ett lastutrymmet på en långtradare till synes för att ge sken av att det var just skåpbilar som skulle fraktas över Östersjön. Men skåpbilarnas lastutrymmen visade sig vara fyllda med stulna båtmotorer.

Även bilar som stjäls i Stockholms län transporteras ut ur landet den här vägen. Bilarna får falska registreringsskyltar och körs in i containrar eller långtradare som sedan körs ombord på någon av färjorna.

Stora mängder stäldgods smugglas ut från Stockholms hamnar. Här är Frihamnen. Foto: Stefan Källstigen.

Likaså kan stöldgods från bostadsinbrott försvinna ut den här vägen. Då handlar det om guld och andra mindre skrymmande värdesaker som inte kräver några transportfordon. En misstänkt inbrottstjuv kan ha stulna värdesaker från tio inbrott som ryms i två nävar, säger Christopher.

ANNONS

Är värt tiotals miljoner kronor

För en tid sedan grep gränspolisen en man här i Värtahamnen som var på väg att lämna landet  och som hade mängder med vigselringar på sig. Ingraverade i ringarna stod namnen på ringarnas ägare, ringar som uppenbarligen inte tillhörde mannen.

Hur mycket stöldgods från Stockholms län som förs ut via länets tre hamnar – Värtahamnen, Kapellskär och Nynäshamn – har polisen ingen siffra på men det handlar om flera tiotals, kanske hundratals, miljoner kronor.

– Det handlar om enorma summor, säger Christopher.

Nu under våren väntar sig gränspolisen exempelvis högsäsong för stulna båtmotorer.

Polisen: Ligor bakom flera brott

Enligt gränspolisen ligger utländska ligor bakom en stor del av länets stölder, kanske 30 till 50 procent av stölderna.

Fram till för några år sedan gjorde gränspolisen ett par hundra gripanden i länets hamnar under ett år, på senare år har antalet gripanden minskat till mellan 60 och som mest 100 gripanden. Gränspolisen förklarar det minskande antalet gripandena med underbemanning, gränspolisen skulle behöva ha fler poliser för att klara att stoppa stöldgodset i hamnarna säger Christopher.

Vore vi dubbelt så många skulle vi klara arbetet skapligt.

Christopher, gränspolis

Hur många fler vill han inte säga för att inte avslöja hur många poliser som jobbar mot den här brottsligheten. Men:

– Vore vi dubbelt så många skulle vi klara arbetet skapligt, säger Christopher.

Ifrågasätter polisens uppgift

Jonas Öberg, utredare på Brottsförebyggande rådet,  säger i en kommentar till polisens uppgift om hur stor andel av brottsligheten utländska ligor står för, att han redan tidigare har reagerat på den uppgiften:

– Jag ifrågasätter inte inte att ligor ligger bakom en del av bostadsinbrotten, däremot att polisen är så bergsäker på att ligor begår lejonparten av alla brott. Rimligen borde polisen inte veta det. Generellt gäller att om personuppklaringen av brott är låg, för bostadsinbrotten har den legat på mellan fyra och fem procent de senaste tio åren, bör man rimligen inte heller veta vilka det är som ligger bakom brotten, säger Jonas Öberg.

En stulen bil som delvis hängts upp i containertaket för att få plats med mer gods. Se fler av polisens fynd i bildspelet i toppen av den här artikeln. Foto: Polisen.

Christopher vid gränspolisen säger i en kommentar att enligt polisens nationella operativa avdelningen, NOA, begås mellan 30 och 50 procent av stölderna i landet av utländska ligor, en andel som stämmer ”väl överens med de andra nordiska ländernas bedömningar”.

Polisen behöver mer resurser för att täppa till.

Hur ser framtiden ut?

– Polisen behöver mer resurser för att täppa till. Det är tungrott, vi kämpar på och försöker hålla ställningarna så gott det går, säger Christopher.

Fotnot: Christopher vill inte ha sitt fullständiga namn med i artikeln då han är en av gränspoliserna som jobbar aktivt med spaningsarbete.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.