Liga jagas i Stockholm – stjäl äldres plånböcker

stöldvåg mot äldre i Stockholm
Ligan har stulit plånböcker av äldre personer och tagit ut stora belopp i bankomater.
En liga har vid upprepade tillfällen stulit plånböcker av äldre i samband med att de varit och handlat i centrala Stockholm. Några av stölderna har fångats av övervakningskameror och i fredags kunde en av de misstänkta männen gripas.

Samtliga stölder har ägt rum i Stockholms centrala delar, och med ungefär samma tillvägagångssätt.

På övervakningsfilm syns hur en grupp på tre eller fyra män samarbetar och med någon avledande manöver stjäl plånböcker från äldre personer då de precis har köpt någonting. Någon av männen har iakttagit vilken kod som har slagits in och kort efter stölden har ansenliga summor plockats ut via bankomatuttag.

Alla brottsoffer har varit äldre personer

I fredags kunde en av männen gripas och han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i tre ärenden och för två automatbedrägerier i anslutning till stölderna. Brotten är registrerade som åldringsbrott eftersom alla brottsoffer har varit äldre personer.

Den häktade mannen är tidigare dömd för stöld och polisen jobbar nu vidare för att se om det går att koppla honom till fler ouppklarade brott med samma tillvägagångssätt. Samtidigt fortsätter utredningsarbetet med att försöka identifiera de övriga männen som syns på övervakningsfilmerna.

Fakta

Polisens tips – så kan du skydda dig

1.

Fick- och bagagetjuvar finns ofta på platser där det är mycket folk. Tänk på att hålla uppsikt över dina ägodelar.

2.

Håll din väska framför kroppen och lägg inte värdesaker i ytterfacken. Lägg inga värdesaker i barnvagnen, om du har med en sådan.

3.

Om du är på restaurang eller café, häng inte din jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.

4.

Stoppa plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan.

5.

Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.

6.

Se upp för avledande manöver – ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera dig.

7.

Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar, och förvara inte koden tillsammans med bankkortet.

Källa: Polisen