Välj ditt område
Tjuvar slog till mot 19 bilar i Täby – stal bakspegelsglasen.
Tjuvar slog till mot 19 bilar i Täby – stal bakspegelsglasen.

Så slår stöldligorna till mot bilägare

Nyheter Stockholmsregionen är hårt drabbad av de ökande antalet bildelsstölder. Förra veckan slog tjuvar till mot 19 bilägare i Täby. Polisen misstänker att det är internationella ligor som ligger bakom majoriteten av räderna mot premiumbilmärken.

Natten mellan lördag och söndag första veckan i februari gav sig tjuvar på 19 bilar i Täby. Många av de drabbade bilägarna hade bilen parkerad på Åkerbyvägen. Tjuvarna var ute efter glasen till sidospeglarna.

Det är inte första gången som tjuvar rensar ett område på värdefulla bildelar från just Mercedes och BMW. Förra året skedde 1738 bildelsstölder i Stockholm, enligt en ny rapport från Larmtjänst.

Mitt i har tidigare skrivit artiklar om fall i Tumba och Huddinge, Botkyrka samt Danderyd och Österåker. Det är samma mönster varje gång – tjuvarna är ute efter bildelar från premiummärken och slår till efter midnatt.

– Utvecklingen av bildelsstölder ökar ständigt. Därför räcker det inte att vi gör en kortare insats, utan det är viktigt att vi jobbar långsiktigt och tålmodigt för att angripa den här organiserade brottsligheten, säger Per-Arne Kaati, chef för utredningssektionen på gränspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen har två vittnen som gett upplysningar om bildelsstölderna i Täby. Två bilägare ska vid olika tillfällen under natten fått syn på de misstänkta tjuvarna i aktion, uppger polisen.

De bilägare som drabbades av bildelsstölderna i Täby hade enligt polisen fordon av fabrikat Mercedes och BMW. Polisen har ännu inga spår efter de misstänkta tjuvarna och vädjar därför om fler tips och iakttagelser. Vittnen har till polisen lämnat signalementet att det handlar om män i 20-25 års åldern som bar dunjackor i mörk färg och hade varsin påse i handen.

Polisen framhåller att även om bildelsstölderna ökar och Stockholmsområdet är särskilt utsatt greps också flera misstänkta förra året. Det är viktigt att samarbeta med internationell polis eftersom det ofta handlar om tillresta tjuvligor, uppger polisen.

I fallet i Tumba förra året var tjuvarna ute efter ratt och navigationssystem och gick in i sju bilar samma dygn.

– Man stjäl inte och säljer på Blocket, de här måste ha någon som köper när det är så stora mängder, konstaterade Albin Näverberg vid Stockholmspolisen då.

Polisen region Stockholm samarbetar även med Larmtjänst, försäkringsbolag och bilbranschen, för att minska antalet bildelsstölder. Tjuvarna brukar, enligt polisen, reka inför en stöt så det kan lönar sig att hålla utkik i grannskapet. Tjuvligorna har ofta använt sig av hyrbil när de cirkulerat, uppger polisen.

 

Polisens tips på hur bilägare ska skydda sig

  • Parkera bilen i garage om du kan.
  • Ha ett ordentliga larm med högt ljud i bilen.
  • Skaffa bra belysning på garageuppfart ifall du inte kan stå i garage.
  • Märk bildelarna med märk-DNA
  • Ring polisen ifall du ser fordon eller personer som uppträder avvikande.

Källa: Polisen

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Morgonkollen

Hemlig rutt för lördagens klimatmarsch

Årets Stockholmsbyggnad 2017
Årets Stockholmsbyggnad

Över 3 000 har röstat på årets byggnad

Snackisar

MoS förvandlas till ett fantasiland i Lego

Nyheter

Kvinna föll från balkong i Alby

Nyheter

Nu är tjejfotbollen i gång i Vårberg

Nyheter

Kulturchefer åtalas för mutbrott