Stöldvåg drabbar bostadsförråden

De senaste veckorna har sex personer utsatts för inbrott i källare och bil i Turkosen-huset i korsningen Skytteholmsvägen-Hannebergsgatan.
De senaste veckorna har sex personer utsatts för inbrott i källare och bil i Turkosen-huset i korsningen Skytteholmsvägen-Hannebergsgatan.
Flera källardörrar har fått förstärkas med brytjärn och låsskydd.
Flera källardörrar har fått förstärkas med brytjärn och låsskydd.
Tjuvar härjar på vindar och i källargångar.

Under vintern har mer än 14 inbrott i månaden anmälts i förvarings­utrymmen.

I Turkosen-huset slog tjuvar nyligen till sex gånger inom två veckor.

– Någon har varit här och gjort en räd. Först tog de sig in i källarförråden, sedan in i garaget och krossade rutan på en bil, berättar en hyresgäst och visar runt i de labyrintliknande källargångarna under huset som täcker ett helt kvarter.

Turkosen-huset, i korsningen Skytteholmsvägen-Hannebergsgatan, rymmer såväl simhall som serviceboende, vårdcentral och ett 150-tal lägenheter. Den stora mängden anonyma människor som rör sig i huset gör det lätt för tjuvar att försvinna i mängden.

Från mellandagarna till tjugondedagen fick inte mindre än fem hyresgäster oönskad påhälsning i sina källarförråd. Under samma period anmäldes dessutom ett inbrott i garaget. Enligt hyresgästen har tjuvarna gjort stor åverkan på flera förråd och lämnat förödelse efter sig. Det som förbryllar mest är att det inte syns några brytmärken alls på den tjocka ståldörren som leder in till förråden.

– Antingen har någon kommit över en nyckel eller så har det stått olåst. Det är ju svårt att veta, säger hyresgästen.

Även polisen står maktlös inför källartjuvarnas framfart. Enligt Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen, har samtliga ärenden lagts ner i brist på spaningsuppslag.

– Det pågår ingen förundersökning i något av ärendena, säger han.

Under 2012 anmäldes drygt 130 inbrott i källare och förråd. Under hösten var det rätt lugnt för att sedan ta fart ordentligt när kylan kom. Totalt 43 anmälningar har kommit in till polisen under november-januari. Förutom Turkosen-huset har bland annat de här gatorna fått besök av förrådstjuvar i vinter: Råsundavägen (tio anmälningar), Framnäsbacken (sex), Skytteholmsvägen (fem), Hagalundsgatan (fyra).

Enligt Kerstin Malm, inspektör vid närpolisen samt kontaktperson för grannsamverkan i Solna, är det oftast narkotikaberoende personer som länsar förråd.

Många Solnabor tänker sig inte så noga för när de fyller sina förvaringsutrymmen. Till synes ”värdelösa” föremål kan locka tjuvar att bryta upp ett förråd, menar Kerstin Malm.

– Sportutrustning, golfutrustning och sådant, det är dyra saker. Men många tänker att ”det händer inte mig”. Man kör strutsen helt enkelt, säger hon.

Är det arvegods som försvinner brukar smärtan bli än större, och den går inte över på lång tid, om ens alls.

– Det är en sorg som inte går över. Varenda gång den som förlorat något tänker på det så kommer det tillbaka. Man blir mer ledsen än vad man tror, säger Kerstin Malm.

Hon har dock ett gott tips till hands till Solnaborna, som underlättar polisens utredningsarbete enormt.

– Gör en inventarielista. Vi har en godsgrupp som sitter och går igenom gods och polisanmälningar. Ju mer specifik du är desto större är chansen att du får till­baka dina saker.

Fakta

Så skyddar du dig mot stölder

Gör en ordentlig inventarielista. Försäkringsbolagen vill ha bevis, de är inga välgörenhetsfirmor. Gör även en kopia på inventarielistan som du inte har hemma.

Fotografera särskilt värdefulla föremål mot en mörk bakgrund.

Be hyresvärd eller förening att ordna sektionerade förråd, så att bara de som bor i en viss port har tillgång till en grupp med förråd.

Prata med dina grannar, var varandras öron och ögon.

Ser du någon okänd – fråga om du kan hjälpa till och vart de ska.

Låna inte ut nycklar och avslöja inte portkoder.

Tjuvar låtsas ofta prata i mobil­ för att du inte ska störa dem. Står någon vid en låst dörr och verkar vilja komma in ska du vara på din vakt.Källa: Polisen