ANNONS

Polisen: Stöldvåg mot hantverkare i Haninge

Elverktyg stjäls som aldrig förr från hantverkarbilar i Haninge.
Elverktyg stjäls som aldrig förr från hantverkarbilar i Haninge.
Av årets hittills 64 bilinbrott i Haninge så har hela 35, eller nära 55 procent, skett från hantverksbilar. Nu vädjar polisen till vaksamhet hos hantverkare och snickare. "Vi såg tendensen i höstas, men den toppen vi ser nu har vi inte sett förut", säger kommunpolisen Lars-Göran Strid.
ANNONS

Det är Lars-Göran Strid som själv upptäckt trenden när han gått igenom årets bilinbrott i kommunen.

– Det finns väldigt mycket begärligt stöldgods i dessa bilar. Hantverkarna orkar ju inte ta in och ut verktygen över natten, det vet tjuvarna om, säger han.

Enligt Lars-Göran Strid är det alla former av elmaskiner och elverktyg det handlar om.
– Det är sågar, borrskruvdragare, batteridrivna verktyg och elverk. De har stulits efter att man krossat rutor eller skurit upp runt fordonets låsanordningar. Stöldgodset förs ut ur landet eller säljs här, säger han.

Även grannkommunen Nynäshamn är utsatt.
– 10 av 14 bilinbrott i Nynäshamn är från hantverksfordon.

Enligt Lars-Göran Strid sker stölderna över hela Haninge.
– Och oftast på boendeparkeringar när folk sover. Detta är svårt att utreda eftersom det ofta saknas vittnen. Därför uppmanar vi hantverkarna i Haninge att ordna billarm och märka begärligt stöldgods, säger han.

Det är bra att både rista in firmanamnet eller initialerna, samt använda DNA-märkning, som är mycket svårt att ta bort och som bara kostar några hundralappar.
Lars-Göran Strid, kommunpolis i Haninge-Nynäshamn

Det har hänt att polisen stoppat bilar med misstänkt stöldgods i, men eftersom det saknats märkning på verktygen har polisen ibland tvingats lämna tillbaka verktygen till den man stoppat.

– Förhoppningsvis så köper man normalt inte märkta maskiner. Men har du inte märkt dina verktyg så är de lätta att avyttra. Det är ju svårt att som köpare misstänka att det är stöldgods då.

Polisen har inte hittat någon tjuvgömma – som nu uppmanar hantverkarna att se om sitt hus.

ANNONS

– Det är bra att både rista in firmanamnet eller initialerna, samt använda DNA-märkning, som är mycket svårt att ta bort och som bara kostar några hundralappar. Att även visa DNA-märkning med dekaler kan hindra tjuven från att ens försöka bryta sig in i bilen, säger Lars-Göran Strid.