ANNONS

Stöldvåg i Norrort – takboxar bryts loss på natten

Stölderna av takboxar fortsätter öka i norrort
Både lönsam och riskfri att stjäla.
Det är vinter och skidsäsong. Tyvärr har det även blivit säsong för takboxstölder.
Stölderna sker på natten och polisen har få uppslag att gå på.
Nu ber de allmänheten om hjälp.
ANNONS

Sedan den 1 november har nio takboxar anmälts stulna inom Täby lokalpolisområde. Stölderna har gjorts i Täby och Vallentuna, 6 respektive 3 i vardera kommun. Två takboxstölder anmäldes bara i helgen i Vallentuna. Samma trend syns i Sollentuna lokalpolisområde där det den senaste månaden inkommit ungefär två anmälningar i veckan om stulna takboxar i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.

– Oftast sker de här brotten nattetid. Man monterar bort boxarna och kör bort dem i släpkärror eller pickuper, säger Per Åkermark, operativ koordinator i Täby lokalpolisområde.

Skidutrustning

Trenden är ganska ny men har pågått i några år. Takboxar av märket Thule tycks särskilt stöldbegärliga.

– Det kommer lite som i skov. Nu har vi vinter och den här typen av gods blir intressant. Själva takboxen kostar en del och oftast är den fylld, det kan ligga en hel skidutrustning i. Så använder man inte takboxen ska man inte ha den påmonterad.

Säker montering

Ett annat råd är att inte packa boxen dagen innan utan vänta till samma dag man ska åka. Samt att skaffa sig en låsanordning som är svår att bryta upp.

Det är inte bara lönande att stjäla takboxar,det är också ganska riskfritt. Spaningsuppslagen är få och hittills har polisen inte någon misstänkt.

– Så när vi inte har så mycket att gå på är iakttagelser från allmänheten jätteviktiga, säger Peter Lindström operativ samordnare på Sollentuna lokalpolisområde.

Håll koll i området

Registreringsnummer, platser, tider är sådant polisen gärna vill ha reda på liksom uppgifter om så kallat avvikande beteende.

– Om man ser något som inte verkar höra hemma i området berätta det för oss, det kan vi ha stor nytta av.

ANNONS

Per Åkermark beskriver situationen som otillfredsställande.

Patrullering

– Självklart vill vi hitta gärningsmännen och gripa dem. Men även kunna tänka ett steg framåt och se var de kan slå till nästa gång. Att man tänker sig att patrullera i områden där man tror att det finns takboxat. Samtidigt konkurrerar det med andra brott vi ska utreda och förebygga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.