Stolpe förstörde Amals bil

Amal Abbas fick själv betala 4 000 kronor i självrisk när pollaren trycktes upp i bilen. Pollaren syns här nedfälld till höger på marken.
Amal Abbas fick själv betala 4 000 kronor i självrisk när pollaren trycktes upp i bilen. Pollaren syns här nedfälld till höger på marken.
En höj- och sänkbar stolpe som ska förhindra för mycket trafik på gårdarna förstörde Amal Abbas bil.

Den så kallade pollaren har varit felanmäld vid minst två tillfällen innan olyckan. Trots det menar Huge att det hela är Amal Abbas fel.

I slutet av januari var förskole­läraren Amal Abbas på väg hem efter att ha varit och handlat. Väl framme vid gården i Visättra i Flemingsberg klev hon ur för att aktivera en så kallad pollare som ska hindra obehörig trafik att köra in på gården.

En pollare fungerar som en vägbom med skillnaden att den sjunker ner i marken när man aktiverar den med en nyckel. Efter någon minut åker den upp igen.

Cirka 30 minuter senare var hon klar och skulle åka ut. Hon stannade bilen nära pollaren.

– Jag klev ur bilen och aktiverade med nyckeln så att den åkte ner. Sen gick jag till bilen och körde ut, säger Amal Abbas.

Men innan hon hann över for pollaren upp igen, rätt upp under bilen, berättar hon.

– Det började ryka från bilen och jag fick panik men lyckades backa tillbaka, säger Amal Abbas.

Skadorna blev omfattande. Reparationerna av bilen gick på ungefär 30 000 kronor, bland annat behövde verkstaden byta en trasig kylare. Bilen hade Amal Abbas köpt för ungefär lika mycket pengar.

Lyckligtvis hade hon en helförsäkring på bilen, men hon tvingades att betala självrisken på 4 000 kronor. Det har upprört Amal Abbas ordentligt.

– Jag tog kontakt med Huge och sa att pollaren hade förstört min bil. Men de säger att det är mitt eget fel, säger Amal Abbas.

Vid platsen finns en skylt med anvisningar om hur man ska passera pollaren. Man ska använda en inpasseringsbricka som fäller ner pollaren i en minut, under den tiden kan man köra in eller ut. Endast en bil i taget får passera, står det.

När Lokaltidningen Mitt i besöker gården i Visättra är pollaren ur funktion. Enligt uppgifter från Huge som tidningen begärt ut ska den också ha varit felanmäld vid minst två tillfällen innan den skadade Amal Abbas bil, senast bara ett par veckor före olyckan.

Men på Huge säger man att det inte var något fel på pollaren vid det tillfället. Man säger också att man haft totalt två incidenter med bilar som på något sätt kolliderat med pollaren.

– Vi var på plats efter olyckan och provkörde pollaren men hittade inte något fel, säger Anna Ring, förvaltare på Huge.

Men något är väl fel om den trycks upp i en bil som kör över?

– Jag är ingen polis, jag utreder inte vad som har hänt utan det här får våra försäkringsbolag titta på.

Enligt Anna Ring beror incidenten på ett ”handhavandefel”. Hon menar att ytterligare en bil kan ha passerat, då finns risk att den åker upp. Men det är omöjligt, menar Amal Abbas.

– Jag har använt min egen inpasseringsbricka och det vet de om. Pollaren är ofta trasig.

Hon tycker att Huge borde ta sitt ansvar.

– De kunde ha erkänt att det var fel på pollaren i stället för att skylla på mig.

Fakta

Pollare ska förhindra obehörig trafik

Det finns två pollare i Visättra. Dessa har satts dit efter önskemål från hyresgäster, menar Huge.

Syftet har varit att förhindra trafik inne på gårdarna.

I Huddinge är det vanligaste hindret att man har vanliga ­bommar som man kan låsa upp med nyckel. Sådana bommar lämnas dock ofta öppna, enligt Huge.

Det finns även varianter med bommar där nyckeln sitter fast tills man stängt bommen.