Stopp för köp av nya böcker räddar budget

Flera Väsbybor har fått vänta längre än vanligt på att nya böcker ska landa på bibliotekets hyllor. Orsaken är ett inköpsstopp för att klara av budgeten.

Inköpsstoppet varade under en månad och gällde till och med i fredags.

Bibliotekschefen Henrik Bylund beslutade om inköpsstoppet när han märkte att bibliotekets budget för inköp av media, som är på drygt en miljon kronor, inte räckte hela året.

Budgeten för hela året ligger på drygt nio miljoner kronor

– Jag såg att pengarna började ta slut och det enda vi kunde göra var att införa inköpsstoppet. Det är i sig ingen ovanlig åtgärd och jag var tvungen att göra något för att vi inte skulle få problem i slutet av det här året.

Henrik Bylund säger att biblioteket har informerat om inköpsstoppet, eftersom det har påverkat bibliotekets låntagare.

– Under tiden stoppet varat har låntagare fått vänta ett par veckor längre på litteratur eller annat inom media som vi inte har kunnat köpa in under stoppet. Men vi har inte fått några negativa reaktioner av låntagarna eftersom väntetiden för lån inom media bara varit lite längre än vanligt, säger Henrik Bylund.

Det som kostat mer än beräknat är bland annat e-böcker, litteratur som låntagare lånar genom att ladda ner dem via bibliotekets hemsida.

Men i övrigt finns det ingen enskild faktor som belastat budgeten, enligt Henrik Bylund.

– Vi handlade det vi skulle handla men lite för snabbt, säger Henrik Bylund.

Ann-Christin Jyttner (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kände inte till inköpsstoppet. Hon tycker att det är allvarligt:

– Det ska ju vara ett jämnt flöde av litteratur och annat inom media som folk ska kunna låna på biblioteket. Men jag kan inte säga att jag blir överraskad av inköpsstoppet. Det handlar mycket om att spara i kommunen överlag just nu, säger Ann-Christin Jyttner.

I förra veckan satt Henrik Bylund med bibliotekets budget för nästa år.

– Skulle vi bli tvungna att införa inköpsstopp även nästa år måste vi se över våra inköpsrutiner, säger han.

Henrik Bylund med nya böcker på biblioteket i Väsby.