I januari skulle totalt 9 miljoner delas ut i extra stöd till studieförbunden i Stockholms län.

Nu i veckan beslöt kulturnämndens ordförande Erik Persson (S) att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd inte får del av pengarna.

– De signaler vi har fått från Folkbildningsrådet är mycket allvarliga. Vi vill inte ge skattepengar till en verksamhet som vi inte känner oss trygga med, säger Erik Persson.

"Vi döms för andras brister"

Muse Yusuf, distriktschef för Ibn Rushd i Stockholms län, tycker att beslutet är orättvist.

– De dömer oss för brister som har funnits på andra håll i landet, som inte har någonting med vår verksamhet att göra. Det kritiserade materialet har aldrig använts i Stockholm, säger han.

Bakgrunden är att det hos flera föreningar som Ibn Rushd samarbetar med i Skåne och Norrland har förekommit religiösa urkunder som studiematerial, med en syn på barnaga, homosexualitet, otrohet med mera som strider mot svensk lag.

Sådan litteratur är inte förbjuden, men innehållet måste problematiseras och ställas i kontrast mot vad som gäller i Sverige. Där har Ibn Rushd varit otydliga, medger Muse Yusuf.

Tagit fram nytt material

– Det var vi själva som flaggade för problemet, att det saknades tillräcklig dokumentation. Vi spärrade de här böckerna 2020 och har tagit fram ett eget material om barnuppfostran som vi rekommenderar alla att använda, säger han.

Folkbildningsrådet, som granskar studieförbunden, är ändå inte nöjda med de åtgärdsplaner som Ibn Rushd har lagt fram.

– Nu har de på sig till den 10 februari att lämna in en tydligare plan för att säkerställa att bristerna inte återupprepas, säger Rebecka Svensén, kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet.

"Hotar folkbildningen"

Region Stockholm ska nu också göra en egen, fördjupad granskning av Ibn Rushd i länet, som ska vara klar innan de ordinarie stödpengarna för 2024 betalas ut i mars.

– Om det visar sig att de använder material med homofobiskt och antidemokratiskt innehåll ska de inte ha några pengar. Det hotar legitimiteten i folkbildningen, säger Erik Persson (S).

Muse Yusuf välkomnar granskningen.

– Vår värdegrund utgår från svensk lagstiftning och barnens rättigheter. De är mer än välkomna att prata med oss, säger han.