ANNONS

”Stoppa Fagersjöviken från att bli ett träsk”

Fagersjöviken, sedd från den så kallade Militärbron, en sommardag.
Fagersjöviken, sedd från den så kallade Militärbron, en sommardag.
Kommunen satsar på att föräta och rusta upp Fagersjö – men har glömt bort Fagersjöviken.
Nu skriver Fagersjöbor till politikerna, och uppmanar dem att öppna den igenväxta viken.
ANNONS

Fagersjöviken skulle kunna vara en vacker sommarsjö. I stället täcker växter stora delar av viken, ofta ända från midsommar till september. Det är tråkigt att titta på och gör att det knappast går att bada, fiska eller paddla.

– Till och med svanarna och änderna har svårt att ta sig fram under vissa tider. Att bada går absolut inte när det ser ut så, säger Christer Ädelqvist, ordförande i Föreningen Fagersjö Trädgårdsstad.

Brev till tre politiker

I dagarna har föreningen skickat ett brev till stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S), miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) och bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Marghrete Livh (V). Där skriver de att Fagersjöviken (nordvästra delen av Magelungen) snart förvandlas till ett träsk – om ingenting görs.

– Vi som bor här och har nära till sjön vill ha en öppen vattenspegel att se ut över. Nu ska dessutom både Fagersjö och Farsta strand förtätas och det ska byggas även på Huddingesidan av viken. Ska de som flyttar in i de nya bostäderna titta ut över ett träsk? frågar sig Christer Ädelqvist.

Om området verkligen ska få ett lyft behöver Fagersjöviken få ”minst lika mycket åtgärder, upprustning och omtanke som stadsdelen Fagersjö i sig”, skriver föreningen i brevet till politikerna.

– Jag är styrelsemedlem i Magelungens vänner och har god insyn i kommunens restaureringsplaner. Jag har inte sett några konkreta planer på att öppna vattenspegeln. Det är märkligt att man missar det, säger Christer Ädelqvist.

Bara en meter djup

Orsaken till problemet är bland annat att flödet till Fagersjöviken täpptes till på 1950-talet. Innan dess mynnade ett vattendrag ut i viken från Älvsjöhållet. När Älvsjö förtätades leddes vattendraget om så att det istället rinner ut i Mälaren. Då blev Fagersjöviken mer stillastående. Dessutom är viken bara en meter djup, eftersom 1800-talets bönder sänkte ytan för att få mer odlingsmark. Det gynnar bottenväxterna som nås av solljuset och frodas.

– Tidigare rensade kommunen viken med jämna mellanrum, men det görs inte längre. Och egentligen behövs en mer långsiktig lösning. Man behöver öka djupet till minst två meter, genom muddring, säger Christer Ädelqvist som har bott i Fagersjö sedan 2003 och noga följt utvecklingen.

ANNONS

Många vill ha strandbad

Föreningen Fagersjö Trädgårdsstad vill också att ett strandbad anläggs vid Fagersjöskolan. Staden lade ner sina planer på ett strandbad där 2015, eftersom man ansåg att det var osäkert hur vattenkvaliteten skulle bli.

– Det är många här som längtar efter ett strandbad, säger Christer Ädelqvist.

Fakta

Här är de fyra kraven

*Gör Fagersjöviken till sjö igen med öppen vattenspegel.

*Inrätta det efterlängtade strandbadet nedanför Fagersjöskolan.

*Möjliggör mer vattenkontakt för rekreation (fiske, spontanbad, paddling, vattenlek mm).

*Bibehåll naturen och den unika flora och fauna som finns runt Fagersjöviken.

Källa: Föreningen Fagersjö Trädgårdsstad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.