ANNONS

Vill stoppa podcastavsnittet om mordet på Ida Johansson

Ida Johansson, mördad i Runbyspåret; Rättegångspodden; Stoppa avsnitt
Ida Johansson mördades i Runbyspåret, 21 år gammal.
Det uppmärksammade mordet i Runbyspåret lever fortfarande kvar. Av en slump hittade Ida Johanssons föräldrar två podcast-avsnitt som handlar om mordet, och ville stoppa dem.
– Det var som ett slag i ansiktet, säger Östen Johansson till SVT:s Kulturnyheterna.
ANNONS

Det var den 5 augusti 2015 Ida Johansson hittades avliden bakom en sten intill joggingspåret i Runby. Hon hade inte kommit tillbaka efter en löptur vilket fått familjen att misstänka att någonting hänt.

Hennes kropp hittades skändad och en stor polisutredning följde. Över 800 män topsades i jakten på mördaren, en 19-åring som dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden.

Ida Johanssons föräldrar har sällan uttalat sig i intervjuer och velat sörja i fred. Men nu bryter pappa Östen Johansson tystnaden.

Runbymordet i Rättegångspodden

Efter att av en slump ha hittat två podcast-avsnitt om mordet fick Östen Johansson en chock, enligt SVT:s Kulturnyheterna.

– Man gör underhållning och tjänar pengar på en tragedi. Det är helt fel, helt oacceptabelt, säger Östen Johansson till SVT.

Han tog kontakt med Rättegångspodden och försökte stoppa avsnitten, men nekades.

Johanna minns sin vän: ”Ida ville förändra världen”

Rättegångspodden publicerade två avsnitt som handlar om mordet, och där 19-åringen berättar om mordet på Ida.

ANNONS

– Ida är så mycket mer än 90 vidriga minuters beskrivning av hennes sista ögonblick i livet. True crime-poddarna är ett missbruk av hennes namn, säger hennes pappa till SVT.

Kan radera avsnitten

Enligt SVT beklagar poddskaparen Nils Bergman det som hänt. Han menar att syftet är att upplysa lyssnare om hur det svenska rättssystemet fungerar, och säger att Östen Johansson kan kontakta honom igen för att få avsnittet nedtaget.

Johanna gör film om sorgen efter mordet

– Östen kan absolut kontakta mig igen, så kan vi plocka ned det avsnittet. Jag får se över hur jag förhåller mig till brottsoffren och de anhöriga i framtida rättegångspoddavsnitt, säger Nils Bergman till SVT.